Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Köyceğiz Yavaş Şehir Olur mu?

Köyceğiz Yavaş Şehir Olur mu?
REKLAM ALANI
Mart 28, 2016 8:18 am
1.450
A+
A-

 

Köyceğiz Yavaş Şehir Olur mu?

11143624_10154058725853675_3394170293549291971_o

 

Dünyada İtalya’dan çıkmış bir kavram var.  Artık bazı yerler  “YAVAŞ ŞEHİR” olmak için uğraşıyor. Belediyeler CITTASLOW onayı için İtalya’daki bu birliğe başvuruyorlar. Birlik bir çeşit belediyeler topluluğu.

 

Yavaş şehir demek tenha, kendi halinde, kıyıda köşede kalmış yaşam alanları demek değil. Hayatın yavaş aktığı yerler. Büyük şehirdeki koşuşturmalar yaşanmıyor. Nüfus 50 binin aşağındaysa, trafik ve hava kirliliği gibi sorunlar yaşanmıyorsa, insanlar arabalarının yerine yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih ediyorsa, komşuluk ilişkileri hala sürüyorsa, yerel esnaf olmak hala bir değer taşıyorsa, suç oranı yok denecek kadar azsa, şehir tarih ve doğal güzellikler açısından bir değer taşıyorsa, sebze meyve en azından kendine yetecek kadar üretilebiliyorsa, büyük alışveriş merkezleri yoksa, örneğin fast food dükkanları yerine küçük yerel lokantalar varsa, bahçelerde ve sokaklarda ağaçlar, balkonlarda çiçek saksıları görülüyorsa yavaş şehir olmak için belediyeniz başvuru yapabilir.

Bu sıfat yeni bir turizm anlayışını da beraberinde getiriyor. Bizim şehrimizde kafanızı dinlersiniz, huzur bulursunuz, ihtiyaçlarınız da bir şekilde nasılsa karşılanır, merak etmeyin demek. İnsanları belli bir yaşam anlayışına zorlamak anlamına hiç gelmiyor. Biz böyleyiz, burası böyle, isterseniz buyurun gelin demek.

Türkiye’de şu anda dokuz adet yavaş şehir var. Muğla-Akyaka, İzmir-Seferihisar, Aydın-Yanipazar, Isparta-Yalvaç, Çanakkale-Gökçeada, Kırklareli-Vize, Sakarya-Taraklı, Ordu-Perşembe ve Urfa-Halfeti artık bütün dünyada CITTA SLOW olarak kabul ediliyor.

Köyceğiz bütün bu koşulları kapsıyor. Fotoğraf çekmek için alıp makinemi çıktığımda hala kadrajıma çok güzel insan portreleri giriyor. Göl kenarı yürüyüşlerimizde sürekli tanıdıklarımızla karşılaşıyoruz, hatta birbirimize rastlamak için yürüyüşlere çıkıyoruz. Ağaçlar altında tavla partileri çeviriyoruz.

Bu yüzden önemli olan nokta tercih yapmak. Sanki biz böyleyiz, böyle mutluyuz, özelliklerimizi koruyalım demek veya bizim Bodrum’dan, Marmaris’ten neyimiz eksik, hadi iyice turistik olalım, gelsin dövizler demek arasında seçim yapmak gibi.

Kadrajım samimi, dürüst, tanıdık insan portrelerini kaybetmekten korkuyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.