Dolar 32,3398
Euro 35,1213
Altın 2.234,53
BİST 8.730,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Köyceğiz-Ortaca-Dalaman “Yürüyüş ve Bisiklet Yolları Projesi”

Köyceğiz-Ortaca-Dalaman “Yürüyüş ve Bisiklet Yolları Projesi”
REKLAM ALANI
Mayıs 27, 2015 11:58 am
2.936
A+
A-

Köyceğiz-Ortaca-Dalaman “Yürüyüş ve Bisiklet Yolları Projesi”

 

The ECO Trail logo

Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’ın turizm, çevre, yürüyüş ve bisiklet konularında faaliyet gösteren dernek ve grupları, kent konseyleri ve yerel yönetimler bir araya gelerek “Köyceğiz-Ortaca-Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları “The ECO Trail” projesini hayat geçirmek için çalışmalara başladı.

 

-Proje GEKA’ya sunuldu

Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği (Dalyan Dernek) girişimi ve koordinatörlüğünde Eko-turizm anlayışıyla başlatılan proje de, turizmin “deniz-kum-güneş”e hapsolmuş kaderini değiştirmek ve “Karya”yı “Likya”ya bağlayacak, uluslararası standartlarda yeni bir uzun mesafe doğa ve kültür yürüyüş ve bisiklet yolu açılmasını içeren The ECO Trail projesi ile; Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da yerli ve yabancı turistlere yönelik spor ve doğa turizminin gelişimi, kırsal kesimin turizmden pay alması ve yaz aylarına sıkışmış bölge turizm sezonunun ilkbahar ve sonbahar aylarını da kapsayacak şekilde genişlemesi hedefleniyor.

Paydaşlar bünyesinde oluşturulan proje ekibi, Ortaca Kent Konseyi’nde 1 aylık yoğun bir çalışma sonucunda projeyi olgunlaştırarak, finansmanının %75’ini karşılamak üzere Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2015 yılı “Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı”na kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak 8 Mayıs’ta başvuruda bulundu. GEKA’nın 3 ay içinde vermesi beklenen destek kararı olumlu olursa, proje Ekim ayında başlayabilecek.

 

-Kurum ve kuruluşlardan tam destek

GEKA’ya yapılan başvuru, hedeflendiği şekilde birçok kurum ve kuruluşu bir araya getirdi. Dalyan Dernek’in başvuru sahibi olduğu projede; Ortaca ve Dalaman Belediyeleri ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, mali katkıda bulunan proje ortakları olurken; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dalaman-Ortaca Turizm Altyapı Birliği, Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği ve Dalaman Bisiklet Derneği (DABİSDE) de proje iştirakçileri oldular.

Ayrıca, turizm, doğa yürüyüşü ve bisiklet faaliyetlerinde bölgeye önemli katkıları bulundukları halde yasal statüleri bulunmayan veya başvuru tarihi itibarıyla projeye katılmaları mümkün olmayan şu dernek ve topluluklar da projeye destek veriyor. Köyceğiz Bisiklet Topluluğu, Şu Köyceğiz Yolları Yürüyüş Grubu, Ortaca Kent Konseyi, Ortaca-Dalyan Bisiklet Derneği (ORDABİS), Ortaca Yürüyüş Grubu (Ortaca Outdoor), Dalyan Yürüyüş Grubu (DYG), Dalaman Kent Konseyi ve Dalaman Doğa Yürüyüşçüleri

 

-Alternatif turizm altyapısı eksik

Proje Koordinatörü Dalyan Dernek Y.K. Üyesi Murat Demirci, Türkiye’nin turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı en önemli illerden biri olan Muğla’da, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinin, batısında Marmaris ve doğusunda Fethiye ilçelerine kıyasla turizmden hak ettiği kadar pay alamaması, yerel yönetimler, turizm sektörü ve kamu kurumlarınca sıklıkla şikayet edilen bir sorun olduğunu dile getirdi.

Demirci, Turizmin yaz aylarına sıkışmış olması ve bunu değiştirecek farklı hedef gruplarını bölgeye çekebilmek için gereken alternatif turizm altyapısının eksikliği, turizm gelirlerini ciddi oranda engelleyen sebeplerin başında geldiğini söyledi.

Projeyle alternatif turizm altyapısı oluşumuna destek olmayı amaçladıklarını ifade eden Demirci, “Proje sadece bir ilçeyi değil, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz’i de eşit şekilde hedeflemektedir. Proje, yapısı ve paydaşları itibarıyla Belediyelerimizin mevcut projelerini tamamen destekler niteliktedir; kuzey-batıda Bafa Gölü civarından başlayıp sınırlarımıza kadar uzanan Karya Yolu ile doğuda Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu arasındaki boşluğu dolduracak ve bu alternatif turizm rotalarının tamamlayıcı bir parçası olacaktır. Belediyelerimiz gelecekte üretecekleri yeni projelerini alternatif turizm altyapısına entegre edebilecek ve geliştirebileceklerdir” diye konuştu.

Projenin GEKA tarafından da destekleneceğine inandıklarını anlatan Demirci şunları söyledi. “Hazırladığımız projenin, ilgili STK’ları, belediyeleri, üniversiteyi, turizm paydaşlarını ve yerel halkı kapsayan yaklaşımı, mevcut benzer projeleri tamamlar nitelikte olması (GEKA’ca desteklenen “Karya Yolu” ve “Marmaris Bisiklet Rotaları” projeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası destekli “Fethiye Yürüyüş Parkurları ve Alternatif Turizm Etkinlikleri” projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Garanti Bankası destekli Likya Yolu projesi ve bölgemizin en önemli turizm sorunu olan turizmin yaz ayları dışına yayılamamasını çözme hedefli olması özellikleri sebebiyle GEKA tarafından destekleneceğine inanıyoruz”

 

-Proje amaçları

Takribi bütçesi 354 bin lira olan ve tahmini tamamlanma süresi 24 ay olan projenin faaliyetleri arasında;

  • Öncelikle kırsal kesimde olmak üzere; ev pansiyonculuğu, yöresel köy yemekleri ağırlıklı yeme-içme hizmeti ve taşımacılık hizmeti vasıtasıyla yerel halkın gelir ve refah seviyesinin artırılması;
  • Başta nesli tehdit ve tehlike altındaki türler olmak üzere bölgenin doğal, tarihi, kültürel ve yerel öğelerinin alternatif turizmle birleştirilerek tanıtılması;
  • Bölgedeki yürüyüş ve bisiklet dahil doğa sporları ile ilgili kulüp, dernek ve gruplar ile tüm bölge halkının günübirlik yürüyüş ve bisiklet turu yapabilmelerine imkan sağlayarak, Sağlık Bakanlığı tarafından da önemi vurgulanan “sağlıklı yaşam için hareket” felsefesine katkı sağlanması;
  • Bölgede doğa turizmi yoluyla doğanın korunması hususunda farkındalık yaratılması;
  • Belediyelerde yürüyüş ve bisiklet parkurlarının bakım, onarım ve tanıtımından sorumlu birer birim oluşturularak istihdam yaratılması da yer alıyor.
  • Yürüyüş parkurları belirlenmesi, açılması, işaretlenmesi ve bakımı;
  • Bisiklet parkurları belirlenmesi, işaretlenmesi ve bakımı;
  • Rehber kitap, harita ve tanıtım broşürü hazırlanması ve basımı;
  • İnternet sitesi ve sosyal medya sayfalarının yapımı;
  • Aktif görünüm faaliyetleri, bilgilendirme ve eğitim toplantıları, tanıtım etkinliklerini içeriyor.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.