Dolar 32,5769
Euro 35,0003
Altın 2.428,87
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Kleopatranın aşk iksiri Sığla, tuvalleri süsledi

Kleopatranın aşk iksiri Sığla, tuvalleri süsledi
REKLAM ALANI
Ekim 20, 2016 6:05 am
1.388
A+
A-

Kleopatranın aşk iksiri Sığla, tuvalleri süsledi

omr_0270 omr_0267

 

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı, Dünyada orman özelliğinde sadece Muğla’da Köyceğiz’de bulunan Sığla (Günlük) ağacı tuvalleri süsledi. Bahar aylarında koyu yeşil yapraklara sahip olan Sığla, sonbahar’da altın sarısı renkleriyle de doğaseverleri büyülüyor.

 

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nca finanse edilerek,toplumlar arasında köprüler kurmayı ve diyaloğu geliştirmeyi hedefleyen “Doğa İçin Sanat” projesi kapsamında bir araya gelen 30’dan fazla Türk ve İngiliz sanatçı Köyceğiz’de geçirdikleri 1 haftada Anadolu Sığla ağacı teması ile 400’den fazla eser üretti.

Sığla Ormanlarının önemini tüm Dünya’ya anlatmak için yapılan çalışmalar önce Ankara’da, ardından da ve İngiltere’de çok büyük öneme sahip MoleGalleries’de sergilenecek.

 

-Doğa Koruma Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Hatice Dinç Sarısoy, “Doğa için sanat projesi, Avrupa Birliği sivil toplum diyaloğunda yer alan 100’den fazla projeden bir tanesi. Avrupa Birliği ve Türk toplumları arasındaki diyaloğu artırmayı hedefleyen bu programla Sığla ormanlarının korunması için kayda değer bir proje yapmak istedik. İngiliz sanatçılar ve Türk sanatçıları bir araya getirecek çok eğlenceli, çok verimli ve halkımızın seveceği bir proje üretmeye çalıştık. İngiltere’den ve Türkiye’den 30’dan fazla sanatçı Köyceğiz’deki Sığla Ormanlarında 1 hafta geçirdiler. Bu 1 haftanın sonunda 400’den fazla eser üreterek, İngilizlerin ve Türklerin ilgisine sundular. Bu ürünleri Bodrum’da, Marmaris’te Köyceğiz’de sergiledik. Bundan sonrada Ankara’da veİngiltere’de çok büyük öneme sahipMoleGalleries’de sergilenecek.  Amacımız Sığla Ormanlarının önemini tüm Dünya’ya anlatmak. Sığla ağaçları dünyada yalnızca Türkiye’de ve Yunanistan’da kaldı ve orman oluşturabildiği tek yer de burası bu bölge. Yani burada kaybedersek Sığla ağaçlarının nesli tükenecek”

-Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, “Sığla ağacı Köyceğiz literatürlü, Köyceğiz’de bulunan ve doğal olarak bulunan bir ağaç türümüz. Sığla ağacı ülkemize özgü bir ağaç türümüz olunca koruma altında. Aynı zamanda biz orman teşkilatı olarak, fidanlığımızda üretiyoruz ve yöre halkına ve yöre insanlarımıza park, bahçede, evlerinin önünde dikmeleri için dağıtıyoruz ve kendimizde orman içindeki boşluklarda sulak alanlarda dikerek çoğaltmaya çalışıyoruz”

-Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale; “Köyceğiz’de yaygın olan ve koruma altındaki Sığla ormanlarını halk arasındaki ismiyle Günlük ağacımızın tanıtımına katkıda bulunan bu sanatsal faaliyet için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

-Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan “Sığla ağacı Amerika’dan sonra en çok Köyceğiz ve yöresinde bulunmakta ve Orman Bölge Müdürlüğümüz ve halkımız tarafından da Sığla ağaçlarına özel ilgi ve alaka gösterilmekte bu alanlar korumaktadır. Her geçen günde Sığla ağacı sayısı Köyceğiz ve yöresinde artmaktadır. Diğer taraftan Sığla ağacı kozmetikte, parfüm sanayindeve sağlık amaçlı kullanılmaktadır”

-Sığla (Günlük) yağı

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Sığla yağı iyi bir antiseptiktir. Eczacılıkta, parfümeride ve (buhur) tütsü olarak kullanılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammaddedir. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan kaynaklanmaktadır. Parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir.

Sığla’nın Nisan-Mayıs aylarında çıkan ilk yaprakları yörede yemek olarak sofralarda yerini alıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.