Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Kaptan June’dan imza günü

Kaptan June’dan imza günü
REKLAM ALANI
Ekim 9, 2014 2:06 pm
2.270
A+
A-

Kaptan June’dan imza günü

 

Tatilini geçirmek için 1986 yılında geldiği Dalyan’da 28 yılını geçiren 94 yaşındaki İngiliz çevreci JuneHaimoff “Kaptan June” yaşam öyküsünü anlatan 6. kitabını yazdı.

 

Ortaca’ya bağlı Dalyan’da yaşayan JuneHaimoff “Kaptan June” 6. kitabı “Kaptan June ve Dalgalar”ı Dalyan Resort otelde düzenen kokteylle tanıttı. Gelirinin bir bölümünün kaptan June tarafından kurulan “Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Vakfı”na bağışlanan kitap İngilizce olarak Remzi Kitabevinden çıktı.

JuneHaimoff, “Kaptan June ve Dalgalar” adlı kitabında 1975 yılında Yunan adasından teknesiyle Dalyan’a ilk gelişini, bölgenin eşsiz doğasını ve caretta carettaları ile ünlenen Dalyan’a nasıl hayran kaldığını anlatıyor.

Dalyan Resort otel sahibi ve DOKTOB Başkanı Yücel Okutur “Kaptan June bölgemize geldiği 1986 yılınd

OMR 0832 - Kaptan June’dan imza günü

an bu yana gerek çevrenin korunmasında gerekse bölgemizin uluslararası anlamda tanıtılmasında önemli katkıları olmuştur. Yazdığı bu son kitabı ile de bunu devam ettirmiştir. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

-Kaptan June kimdir?

Londra’nın doğusundaki Essex vilayetinde (county), 1922 yılında doğdu. Babası, ünlü bir petrol mühendisi idi. Babasının işi nedeniyle çocukluğu Uganda, İran, Irak’ta geçti. Gençliğinde opera şarkıcısı olmak için müzik, dans ve bale okuluna gitti, daha sonraları yağlıboya resim çalışmalarına başladı. İki evlilik yaptı. Haimoff soyadını taşıyan ikinci eşi ile ABD’de ve İsviçre’de yaşadı. Dünya jet sosyetesinde yer aldı. İkinci eşinden ayrıldıktan sonra satın aldığı bir balıkçı teknesi ile Ege’de seyahat etti ve Yunanistan’da 20 yılını geçirdi.

-Dalyan’la ilk tanışma

İlk defa Temmuz 1975´te teknesiyle Dalyan sahilindeki Ekincik Koyu’na geldi. Daha sonra tatilini geçirmek için sürekli bu bölgeye geldi. Dalyan’a 1986’daki gelişinde İztuzu Plajı’nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu dönemde, geceleri yumurta bırakmak için kumsala gelen deniz kaplumbağaları Caretta Caretta´larla karşılaştı. Nesli tükenmeye yüz tutm

OMR 0828 - Kaptan June’dan imza günü

uş bu kaplumbağaları gözleyerek bu sahillere nasıl, ne zaman geldiklerini, yumurtlama, üreme ve Akde

niz’e geri dönüşleri hakkında bilgi edindi.Caretta carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu Sahili’nde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini bu kumsala çekti ve otel yapma girişiminin durdurulmasını sağladı. Ankara’da dönemin başbakanıTurgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere’de yayınladığı “Captain June and the Dalyan Turtles” kitabında anlattı. Kitap aynı yıl “Kaptan June ve Kaplumbağalar” adı altında Türkçeye çevrildi ve Remzi Kitabevi tarafından yayınlandı. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı.

Dalyan halkının “Kaptan June” olarak hitap ettiği Haimoff, halen Köyceğiz Gölü-Dalyan ve çevresinin doğa bekçiliğini sürdürmekte, bölgedeki doğal dengeleri tehlikeye iten yapılanmaları engellemeye çalışmaktadır. Çalışmalarını Toparlarbeldesinin sınırları içinde bulunan günlük ağaçlarının kurtarılması üzerinde yoğunlaştırmıştır. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa kendi adı verilmiştir.

Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (kısaca “Kaplumbağa Vakfı”) 2011 yılı başında tescillendi. Haimoff ayrıca, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından yılbaşında ve doğum gününde yaklaşık 1350 ismi kapsayacak şekilde yılda iki kez yayınlanan “Britanya Onur Listesi”nin 2011 yılbaşı itibariyle yer aldı.

Carettaların yuvalanma alanı İztuzu sahilinde başlanılması düşünülen bina yapılanmasına karşı oluşturduğu kamuoyu ile İztuzu’ndaki betonlaşmaya engel olan

OMR 0839 - Kaptan June’dan imza günü

, carettaların korunmasında yaptığı çalışmalardan dolayı İngiliz Kraliyet Kraliyet Ailesi’nin “Kraliyet Nişanı” takmaya layık gördüğü JuneHaimoff, Dalyan’a yerleştikten sonra kendi adıyla Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı’nı  kurdu. JuneHaimoff, yazdığı ilk kitabı “Kaptan June ve Kaplumbağalar” dan sonra sırasıyla; “Üniversitelilerin Caretta Nöbeti, Carettayı Dalgıçlar kurtardı”, İngiltere’de yayımlanan “MakeWaves, BreakfastWithCaptanJune, TheAdvantures Of LolaThaCatThat Can” adlı eserleri kaleme aldıktan sonra son kitabı  Kaptan June ve Dalgalar adlı kitabını yazdı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.