Dolar 32,5893
Euro 34,7427
Altın 2.497,91
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 22°C

İztuzu plajına giriş ücretsiz

İztuzu plajına giriş ücretsiz
REKLAM ALANI
Mayıs 23, 2015 12:31 pm
1.607
A+
A-

İztuzu plajına giriş ücretsiz

Bilimsel araştırmalar yapılmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devredilen Dalyan İztuzu plajına girişlerden ve kullanım ücreti alınmayacak.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin “Vatandaş plaja para ile girmeyecek” açıklamasına rağmen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İktisadi İşletmesinin Dalyan İztuzu plajında kumsal alanda bulunan Cankurtaran, Cankurtaran botu, İlkyardım, tuvalet, otopark vb. gibi yerlerin kullanımından “Otopark” adı altında KDV dahil 5 lira olarak aldığı ücret iptal edildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, turizmcilerle yaptığı görüşmeler ve vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine plaja girecek olan vatandaşlardan hiçbir ücret alınmayacağını söyledi. Harmandar, turlarla gelen misafirlerden ise 3 liralık giriş ücreti alınması uygulamasına devam edileceğini de sözlerine ekledi.

-Şemsiye var, şezlong yasak

Diğer taraftan bir grup turizm işletmecisi sorunlarını iletmek üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ile görüştü. Plajdaki sorunları iletti.

Yapılan görüşmelerin ardından Harmandar’ın plajda şemsiye açılmasını kabul ettiği, Şezlong kullanımının ise bakanlığa iletileceğini, oradan gelecek olan görüş çerçevesinde gerekli adımların atılacağını söylediği öğrenildi. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu tarafından yapılan açıklamada sorunun çözüme kavuşturulması için, İztuzu’nda gelinen son durum neticesinde şikayetlerini dile getirmek üzere Dalyan esnafından oluşan bir heyetin 15 Mayıs’ta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ile görüşme yapıldığı bildirildi.

 

İKUP’tan yapılan açıklama şöyle: “15 Mayıs tarihinde, beldemizde bulunan işletmeciler olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Sayın Mansur Harmandar ile yapılan görüşme sonucunda; kafeteryaların hizmete başladığı, sağlık ve güvenlik hizmetlerinin başlatıldığı, şemsiyelerin ise 18 Mayıs Pazartesi gününden itibaren konulacağı Sayın Harmandar tarafından sözel olarak taahhüt edilmiştir. Fakat şezlonglar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan halen izin çıkmamıştır. Şezlonglar hakkındaki belirsizlik için imza kampanyası başlatmıştır. Konuyu başından beri takip edenler olarak,  bundan yaklaşık 2 ay önce DEKAMER Müdürü Sayın Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından, şezlongların Caretta carettalara zarar vermediğine ilişkin rapor yetkililere iletilmesine rağmen, plaja şezlong konulmamasının sebebini anlamış değiliz. Plajda Şezlong olmaması, Dalyan turizmini büyük sekteye uğratmaktadır. Biz işletmeciler, günden güne çığ gibi büyüyen şikayetler neticesinde tur operatörlerinin Dalyan’dan çekilmeyi düşünmeye başladıkları bir durumla yüz yüze geldik. İztuzu’nun eski hali ile işletilmesini ve yetkilileri, gelen şikayetleri sonlandırmaları için acilen göreve çağırıyoruz”

 

-İztuzu Plajında hiçbir ticari faaliyet olmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Twitter hesabından şu açıklamalarda bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “aldığımız karar şu; İztuzu Plajında hiçbir ticari faaliyet, şezlong, şemsiye olmayacak. Carettaları Muğla Üniversitesine emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız. Canı isteyen İztuzu Plajı’nda denize girebilir”. “Orayı birinin sahiplenmesi gerekir. Vatandaş plaja para ile girmeyecek. Bu plajlarda şezlong şemsiye carettaya zarar veriyorsa onlarında kullanılmaması düşünülebilir. İnceliyoruz. Bakanlığımız çevre konusunda çok donanımlı bir personele sahip. Çevrenin korunmasına yönelik attığımız bazı adımlar sanayiye fren olabilir. Ama biz çevreyi koruyarak kalkınan bir ülkeyiz”

 

-İztuzu Plajı’nda inceleme

İztuzu Plajı, Dalyanağzı alanındaki tesislerde yapılan onarım çalışmalarının ardından Harmandar ve MSKÜ İktisadi İşletmesi yönetim kurulu üyeleri onarım yapılan iskeleler, tuvalet ve duş kabinleri ile kafeteryaları dolaştı, plajda incelemelerde bulundu.

Harmandar gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalarla yeryüzü cenneti İztuzu Plajı’nı ülkemiz ve dünya insanlarının hizmetine hazır hale getirdiklerini söyledi.

Bazı basın yayın organlarında çıkan “İztuzu Plajı’nda büfeler çalışmıyor, tuvaletler berbat” gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Harmandar, “Herkes gelip gezebilir. Kumsaldaki büfemizde satışlar yapılıyor. Tuvaletler ve duş gibi yerler ise eskisinden daha temiz ve güzel” dedi.

Harmandar, kumsala şemsiyelerin yerleştirildiğini, şezlonglar için yaklaşık iki aydır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini, caretta carettalar için zararı olmayacak herşeye açık olduklarını belirtti.

– “Burayı dünyaya en iyi şekilde tanıtacağız”

İztuzu Plajı’nın biyo çeşitlilik açısından dünyanın en önde gelen yerlerden birisi olduğunu anlatan Harmandar şunları kaydetti:

“Burada pek çok çeşit bitki ve hayvan türleri bulunmakta. Caretta carettalar başta olmak üzere, bunların tanıtımıyla ilgili bütün bilimsel çalışmalara destek vereceğiz. Bunların korunması, kontrolü, tanıtımı konusunda bilimsel çalışmalarla ilgili hazırlıklarımız ise devam ediyor. Burayı dünyaya en iyi şekilde tanıtacağız.”

 

İztuzu plajında yapılan çalışmaları Rektör Harmandar ile gezen TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Yönetim Kurulu Üyesi Dalyan Temsilcisi Mehmet Çobanoğlu, yapılan görüşmelerin ardından yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu söyledi.

Çobanoğlu, “umarım sıkıntısız bir sezon geçiririz, vatandaşlardan giriş ücretinin alınmayacak olması güzel bir gelişme. Pajda şezlong uygulamasına ise kısa sürede çözüm bulunmasını bekliyoruz”

 

-Eylemler ve hukuki süreç protokolü iptal ettirdi

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Ltd.Şti. (MUÇEV) ile Dalyan Çevre Turizm Tic. Ltd.Şti. (DALÇEV) arasında imzalanan kiralama protokolü yapılan eylemler ve Ortaca Belediyesi’nin başlattığı hukuki mücadelenin ardından mahkeme tarafından durdurulmuştu.

MUÇEV’in protokol imzalama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle DALÇEV ile imzalanan kiralama protokolünün yürütmesinin durdurulması kararlarının ardından İztuzu plajı Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin açıklamalarıyla Bilimsel araştırmalar yapılmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devredilmişti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.