Dolar 32,5988
Euro 34,7865
Altın 2.496,29
BİST 9.474,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 21°C

İztuzu kumsalı ikiye bölündü

İztuzu kumsalı ikiye bölündü
REKLAM ALANI
Eylül 25, 2013 12:11 pm
1.907
A+
A-

iztuzu - İztuzu kumsalı ikiye bölündü

İztuzu kumsalı ikiye bölündü

Tailciler tarafından beğenilerek Avrupa’nın en iyi kumsalları arasında yerini alan Ortaca ilçesine bağlı Dalyan İztuzu sahilinde kumsalı gündüz turistler, gece caretta caretta türü deniz kaplumbağaları kullanıyor.

İztuzu plajına girmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler sabah 08.00’de plaja girebiliyorlar, akşam ise saat 20.00’de plajdan ayrılarak kumsalı caretta carettalara bırakıyorlar. Kumsala giriş ve çıkış saatleri görevliler tarafından görevliler tarafından kontrol ediliyor. Misafirler çevreye konulan uyarıcı tabelalarla bilgilendiriliyor.

-Araştırmalar 12 ay devam ediyor

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (DEKAMER) sorumlusu Doğan Sözbilen Dalyan İztuzu’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi, Dalyan belediyesi ile ortak bir protokol dahilinde DEKAMER olarak yıl boyu çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Sözbilen “merkezimiz 12 ay boyunca açık. Personelimiz ve gönüllülerimizle beraber hizmet veriyoruz. Yaralı olarak bulunan ve merkezimize getirilen kaplumbağaların tedavileri sürüyor. Bunun yanı sıra yaz döneminde Mayıs ayından başlayarak Eylül’ün sonuna kadar deniz kaplumbağalarının yumurtlama, yuvalama faaliyetlerini takip ediyoruz. Bunların koruma çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bunlarla beraber Mayıs ayından itibaren sahilin izlenmesine başlıyoruz. Bu çalışmalar içerisinde yuvaların kafeslenmesi, kayıtların alınması, yırtıcı hayvanlara karşı korunmasını sağlıyoruz. Bununla birlikte, Dalyan kumsalında sahilin koruması ve kaplumbağalara yönelik düzenlemeler var, bunların takibini yapıyoruz”.

-Sahil ortak kullanılıyor

Dalyan’ın özellikle koruma adına dünyada örnek gösterilen çok güzel uygulamaları olduğunu dile getiren Sözbilen “En önemli özelliklerinden birisi sahilin ikiye bölünmüş olması. Akşam 8’den, sabah 8’e kadar sahili günün yarısında kaplumbağalar kullanıyor, kaplumbağaların olmadığı dönemde ise insanlar gelip kullanıyor. Bu süre içerisinde sahile girişler insanlara kapalı. Sadece araştırmacı arkadaşlarımız ve gönüllülerimiz burada görev yapıyorlar. Bunun yanı sıra sahilde ikiye bölünmüş durumda buda güzel bir uygulama. Araştırmacıların yürüttüğü çalışmalar dahilinde yuvalama bandı belirlenmiş. Yuvalama bandı dahilinde güneşlenmek, şemsiye dikmek gibi uygulamalar yasak. Yuvalama bandının dışında kalan kısımda buraya gelen ziyaretçiler, turistler sahili kullanıyorlar. Sahilde bu anlamda gayet güzel bir şekilde ikiye bölünmüş ve doğayla ortak kullanıma çok uygun model oluşturmuş durumda”

-Gündüz vatandaşlara, akşam carettalara

İztuzu plajının işletmecisi Dalyan Belediyesi’ne ait Dal-Bel görevlisi Fikri Gökçe “koruma çalışmaları kapsamoında İztuzu plajının akşam saat 8’den sabah 8’e kadar ziyaretçi giriş-çıkışlarına kapatıldığını söyledi.

Gökçe,” bilindiği üzere İztuzu sahili caretta carettaların üreme alanıdır. Tabiat Varlıkları Koruma Kurumunun ve Pamukkale Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmaya bizde kendi personelimizle plajın sabah 8’de açılıp, akşam 8’de kapanması, insanların boşaltılması ve kaplumbağaların yumurta bıraktığı alana insanların yatmaması, orada etkinlik yapmaması, şemsiye kurmaması şeklinde görevlilere bizde yardımcı oluyoruz. Girişte olsun, kumsalda olsun uyarı tabelaları var. Vatandaşlarımız genelde, kurallara riayet ediyorlar. Dikkat etmeyenleri bizde uyarıyoruz, anşlayışla karşılıyorlar. Kaplumbağalarla birlikte biz de burada yaşıyoruz. İztuzu plajını onlarla birlikte paylaşıyoruz” dedi.

Ömer Kundakçı

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.