Dolar 32,5067
Euro 34,5896
Altın 2.498,49
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 22°C
Az Bulutlu
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 14°C
Cts 18°C

Hortum tarım alanlarını vurdu

Hortum tarım alanlarını vurdu
REKLAM ALANI
Ekim 25, 2013 6:45 am
1.352
A+
A-

DSC 0059 - Hortum tarım alanlarını vurdu

Hortum tarım alanlarını vurduDSC 0056 - Hortum tarım alanlarını vurduGıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici - Hortum tarım alanlarını vurduGüzelyurt köyünden sera sahibi Kemal Cihan - Hortum tarım alanlarını vurdu

Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme köyünde meydana gelen hortumda tarım alanları da büyük ölçüde zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ortaca İlçe Müdürlüğü ekipleri hortumdan zarar gören tarım arazileri ve tesislerinde incelemelerde bulundular. Yapılan incelemelerde 8 dekar sera, 40 dönüm zeytin, narenciye ve nar ağaçları ile 230 arı kovanı zarar gördüğü tespit edildi.

-Hasar tespiti tamamlandı

İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici “Bayramın 3. günü meydana gelen hortum dolayısıyla, bölgemizde baya büyük bir hasar meydana geldi. Burada yaptığımız incelemeler ve araştırmalar sonucunda 8 dekarlık bir serada yüzde yüze yakın bir hasarımız var. Yine 230 adet arı kovanı yok oldu. Bunun yanı sıra, 40 dönümlük narenciye ve nar ağaçlarında da yaklaşık yüzde 40 oranında hasar mevcut. Biz bunların önce ihbar formunu belirledik ve bakanlığımıza bildirdik. Şu anda hasar tespit komisyonumuz çalışmalarını tamamen bitirdi. Bunları da bakanlığa göndereceğiz. Sigorta kapsamına girenler sigortadan, girmeyenler de 2090 sayılı kanuna göre gerekirse hasarın karşılanması yoluna gidilebilir veya ilçe hasar tespit komisyonunun verdiği karar doğrultusunda kredi, borç erteleme yoluna gidilebilir. Bakanlıkça da gerekli uygulama yapılacaktır. Biz burada çiftçilerimize geçmiş olsun diyoruz Mal varlıklarında büyük bir hasar var. Kişilerde herhangi bir yaralanma olmadığı için de şükrediyoruz” dedi.

-Sigorta şart

Çiftçileri sigorta konusunda daha duyarlı olmaya çağıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici “bu gibi doğal afetler için Tar-Sim Sigortasıyla mutlaka sigortalanması lazım. Diğer bir husus da seraların İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerine seraların kayıtlarının yaptırılması gerekiyor. Kaç dönüm sera var ise Çiftçi Kayıt Sisteminde bunun görünmesi gerekiyor. Sistem de görünmeyen yerler için Tar-Sim Sigortası da yapılmıyor. Sigorta olmazsa da Tar-Sim herhangi bir zarar karşılamıyor” diye konuştu.

-350 bin lira civarında kaybımız var

Güzelyurt köyünden sera sahibi Kemal Cihan “Sarıgerme köyünde başlayan hortum bir dakika içerisinde Yeşilyurt köyüne kadar geçmiş. Hortumun bize verdiği hasar çok fazla. Burada da görüldüğü gibi serayı tamamen yıkmış. İçerisindeki ürünleri tamamen götürmüş. Burası 6 dönümlük bir sera ve içerinde 18 bin kök domates var. Yaklaşık 80 ile 100 ton arasında ürün bekliyorduk buradan. Komple sera, naylon, demir ve ürün olmak üzere tamamen herşeyi kaybettik. Bütün yatırımlarımızda bu. Bundan başka herhangi bir mal varlığımız da yok. İlçe Tarımdan ve Jandarmadan geldiler tutanak tuttular. Önümüzdeki günlerde bir yardım yapılacağı söylendi. Şimdilik bekliyoruz. Kaybımız ve zararımız büyük. Toplamda serayla birlikte alacağımız ürünü de düşünürsek buradan 350 bin lira civarında bir kaybımız söz konusu. Devlet bu durumu görecek ve bize yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Ömer Kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.