Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 23°C

HALKIMIZ GELECEKTE GIDA SORUNU YAŞAYABİLİR

HALKIMIZ  GELECEKTE  GIDA  SORUNU  YAŞAYABİLİR
REKLAM ALANI
Kasım 26, 2015 7:20 am
1.323
A+
A-

                        HALKIMIZ  GELECEKTE  GIDA  SORUNU  YAŞAYABİLİR  

Refah seviyesi yükseldikçe , insanların istekleri de artıyor ve dünyanın kaynakları artık bu isteklere cevap veremiyor. Ülkemizde de aynı kural geçerlidir. Nüfusumuz her yıl yaklaşık olarak bir milyon artıyor , ama topraklarımız küçülüyor. Birim alandan daha fazla ürün kaldırmak kolay değil . Teknolojik gelişmeler,  ürün artışında bir dereceye kadar geçerlidir. Kaldı ki , kimyasal gübrelerle , erozyonla , sellerle , betonlaşma ile ,  asit yağışları ile ve küresel ısınma sonucu  toprağın verimliliği azalıyor.

Bir ülke sanayileştikçe  tarım alanları , sanayi ve konut alanına kayıyor , otomobil sayısı arttıkça yol, otoyol ,  park yeri inşaatları , değerli tarım alanlarının yerini alıyor.

Hızlı sanayileşme kırsalda iş gücünü kısıtlıyor. Gelir arttıkça beslenme biçimi değişiyor. Daha çok meyve ve sebze talebi oluyor

Küresel iklim değişikliği yüzünden ülkemizde de tarımda sorunlar yaşanmaya başlandı. Su kıtlığı  yıldan yıla büyüyor . Su olmayınca tarımda gelişme beklenemez. Üstelik temiz su olmadan sağlığın korunması da asla mümkün değil.

Tüm bunlar gelecek günler için kaygı olmaya devam ediyor. Hükümetler , gelecekteki bu sorunları düşüneceğine , günlük işlere daha çok zaman ayırıyor.

 

  DÜNYA DA AYNI  ENDİŞELERİ YAŞIYOR

 

Dünyanın nüfusu her yıl 75 milyon artmaktadır. Artış hızı ortalama  % 1 ‘in üzerindedir. Fakat gıda artışı % 1 ‘in altındadır. Dünya ortalaması olarak kişi başına düşen tarım alanı 1 dekarın altındadır. 2050 yılında bu rakamın daha azalacağı hesaplanıyor.

  • Tarım alanları amaç dışı kullanılıyor,
  • Tarım alanlarında verimlilik azalıyor
  • Meralar ve ormanlık alanlar günden güne ya yakılarak ya da kesilerek yok ediliyor.
  • Erozyon olayının boyutları genişliyor , verimli toprak kaybı artıyor
  • Çölleşme artarken , sulak alanlar azalıyor
  • Bazı yerlere aşırı yağmur düşerek , istenmiyen felaketlere neden olurken , bazı yerler kuraklığın tehdidi altında
  • Havada Karbondioksit miktarı artıyor , hava kirliliğinin boyutları alabildiğine artış gösteriyor.
  • Seller , kasırgalar ve depremler dünyayı sarsmaya devam ediyor.
  • Küresel ısınma ile kutuplarda buzul erimesi hızla sürüyor. Okyanus suları yükselirken , iklim dengeleri alt üst oluyor.

 

Tarihe bakarsak , Mısırda Fıravunlar döneminde 7 yıl süren bir kuraklık yaşanmış. Anadolu ‘da Selçuklular döneminde 1200 yılında kurak hava uzun süre devam ederek , her şeyi olumsuz etkilemiş, sıkıntılar yaratmış….  1874 ‘de  yine büyük bir kuraklık dönemine  dünya girmiş , 2000 ‘li yıllarda kuraklığın boyutu artmaya devam etmiş , 2000 ‘li yıllardan sonra küresel ısınma kendini iyice göstermeye başlamış.. Türkiye ‘de buğday rekoltesinde en az 3-4 milyon ton eksilme görülüyor.  Sulak alanlar kururken , baraj ve yer altı suları alarm vermeye  başlamıştır.

 

GİDİŞ  KAYGI  VERİCİDİR

 

Bu gidişin durdurmak çok kolay olmasa gerek . Bilim adamları devamlı olarak gidişatın kaygı verici olduğunu söylese bile , siyasiler fazla önemsemiyor .Dünyada sözü geçen , ekonomisi güçlü 20-30 kadar ülke zaman zaman bir araya gelerek çare aramaya çalışsa bile , etkili bir sonuç maalesef çıkmıyor

Besin kıtlığı ve susuzluk hiçbir şeye benzemiyor. Sadece insanlar değil , öğle bir ortam oluşuyor ki hayvanlar da beslenemiyor , temiz su bulamıyor . Hayvan ve bitkilerin de  besin kaynakları tükeniyor. Hayvancılığın yok oluşu ve bitkilerdeki  verim düşüklüğü  insanları da etkiliyor, Gıda noksanlığı ortaya çıkıyor…

Tüm bunların nedeni , insanların hırsı, bilgisizliği, bilimsel kurallara uymayışı  ve aç gözlülüğü olsa gerek .Gerçekten dünya farklı şekilde değişime uğruyor, bunu yaşayarak görüyoruz..

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.