Dolar 32,5777
Euro 34,9750
Altın 2.429,40
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Gökbel’in Kekik ve Adaçayında hasat zamanı

Gökbel’in Kekik ve Adaçayında hasat zamanı
REKLAM ALANI
Ağustos 15, 2013 9:13 pm | Son Güncellenme: Ağustos 15, 2013 9:14 pm
1.614
A+
A-

OKN00141 - Gökbel’in Kekik ve Adaçayında hasat zamanıGökbel’in Kekik ve Adaçayında hasat zamanı

Ortaca ilçesine bağlı Gökbel köyünde 2013 yılı ürünü Kekik ve Adaçayı alımları yapıldı.

Gökbel Köyü hudutları içerisinde bugünlerde topladıkları kekik ve adaçayını araçlarla köy meydanına getiren köylüler burada yapılan ihale ile yine köylü tarafından kurulmuş olan S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi aracılığıyla satıyorlar.

 

Kekik ve Adaçayı patentli

Tarımın Gökbel köyü için çok önemli olduğunu söyleyen Gökbel köyü Muhtarı Mehmet Aslanpay “Gökbel köyünün geçim kaynakları, adaçayı ve kekik. Adaçayı kekik bu aylarda kesilir. Bir kaç gün önce ihale yaptık. Eskinden buralarda daha çok adaçayı kekik kesilirdi. Galiba onun da nesli kesiliyor. Bu yıla Oruç da denk gelince vatandaş da daha az çalıştı. Bizim geçim kaynaklarımız adaçayı, kekik, arıcılık, zeytin, keçi koyun, sığır. Gökbel köyünde kekik ve adaçayı meşhurdur. Bu kekik ve adaçayının fiyatını bizim burası belirler. Gökbel belirler, borsa gibi yani, buranın fiyatını duyduktan sonra onlarda bu fiyat üzerinden satmaya çalışırlar. Biz bunun patentini aldık bunu faaliyete geçirmeye çalışıyoruz. Paketleme çalışması yapmayı düşünüyoruz. Bundan sonra patentli olarak satacağız, bunun çalışmalarına başladık” diye konuştu.

2B bizi kara kara düşündürüyor

Gökbel köyü Muhtarı Mehmet Aslanpay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Köyümüzde vatandaşımızın geçim kaynağı yukarıda bahsettiğm ürünlerimiz. Dışarıdan köyümüze bakanlar doğasına, denizine hayran kalıyorlar. En büyük problemimiz 2B yerler. Kekik adaçayı satımından kazanılan parayla 2b yer alınır mı diye düşünüyorum. Tabi ki artılarımız var ama en büyük eksimiz de köydeki arazilerin denizi görüyor, doğası çok güzel diye çok pahalı olması. Bu yerleri nasıl alacağız diye kara kara düşünüyoruz. Biz buranın denizine doğasına vurulup da zamanında buraya yerleşmedik. Biz burada yaşayan köylü insanlarız. Buranın denizinden ya da doğasında köylü vatandaş para kazanmıyor. 2B sıkıntısının nasıl çözüleceğini merakla bekliyoruz”

Tarlalarda yetiştirmeyi planlıyoruz

S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi başkanı Hüseyin Aydemir “2013 yılında Gökbel köyünde üretilen kekik ve adaçaylarının ihaleleri yapıldı. Adaçayı kilosu 3 lira 52 kuruştan, kekik kilosu 4 lira 85 kuruştan satılmıştır. Köyümüzde yaklaşık 3 ton adaçayı ile 6 ton kekik üretildi. Bu kekik ve adaçayı Gökbel köyünde yıllardıran beri daha temiz ve kaliteli olduğu için tüccarlarda öncelikli kekik ve adaçayına taliptir. İlerleyen günlerde daha iyi olması için vatandaşta çaba gösteriyor. Geçmiş yıllara nazaran kekik ve adaçayı üretiminde düşüşler vardır. Dağda yetişen üründe azalma vardır ilerleyen günlerde tarlalarda üretmeyi düşünüyoruz. Fiyatlar geçen yıla göre adaçayı fiyatında düşüş, kekik fiyatında yükseliş var. Biz vatandaşın malını en iyi şekilde değerlendirmek için ihale usulü yapıyoruz ve en iyi şekilde değerlendirip satıyoruz”

Köylünün geçim kaynağı

Ürünün az olmasından dolayı Kekik bu yıl 4 lira 85 kuruştan alıcı buluyor. 2013 yılı ürünü toplam 9 ton Kekik ve Adaçayını toplayarak satan köylünün eline yaklaşık 40 bin lira para geçecek.

Geçimini dağlardan topladıkları kekik ve adaçaylarını satarak sağlayan 70 yaşındaki Sultan Bulut “kekik, (şalba) adaçayı topluyoruz.  Buradan aldığımız parayla ihtiyaçlarımızı alıyoruz. Çocuklarımıza yardımcı oluyoruz” dedi.

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.