Dolar 32,3355
Euro 35,1734
Altın 2.241,30
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Gazetemiz muhabirinin sınır izlenimleri

Gazetemiz muhabirinin sınır izlenimleri
REKLAM ALANI
Nisan 21, 2018 8:53 am
2.907
A+
A-

Gazetemiz muhabirinin sınır izlenimleri

30712177 10211348005242591 3004695069434314752 n - Gazetemiz muhabirinin sınır izlenimleri

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen organizasyonu Muğla, Aydın, Denizli Ticaret Odalarının desteği ile yerel basın mensupları Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye sınırlarımızda yürütülen Afrin Zeytindalı Harekatı’na destek vermek üzere Hatay Reyhanlı Cilvegözü ve Kilis Öncüpınar sınır kapılarına giderek incelemelerde bulundu.

Hatay ve Kilis gezisine Heyet  Başkanı Basın Yayın ve Enformasyon Muğla Şube Müdürü EROL KÜTAHYA ve Muğla İl Basın  Yayın ve Enformasyon Basın Kartı sorumlusu ERDAL ŞENER ve üç ilden 25 yerel gazeteci katıldı.

Geziye katılan Dalaman Gazetesi muhabiri Hacer Demir’ci Hatay ve Kilis gezisine dair izlenimlerini paylaştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne destek vermek için sınır bölgesine giden gazeteciler 20 saatlik yolculuk sonrası ilk önce Hatay’ın Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısına giderek T.C. Başbakanlık Basın Yayın Ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Akreditasyon Merkezi yetkililerinden ve T.C. Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yetkililerinden Suriyeli mülteciler hakkında brifing aldılar.

Reyhanlı sınır kapısından Suriye tarafında güvenli bölgeler oluşturulduğunu ve orada sığınmacıların yaşam alanı oluşturulduğunu çadır kentler ve konteynır kentler oluşturulmaya başlandığını öğrendik . Yaklaşık 20 bin kişilik çadır kent kurulumu devam ediyor. Sınırlarımıza gelen mülteciler artık oralarda misafir edileceklerini öğrendik. sınır kapılarında bekleyen tırların çoğu AFAD ve BM ait tırların yardım malzemelerini güvenli bölgeye kadar götürüp boşaltıp geri dönüyorlar. Güvenlik nedeniyle maalesef sınır ötesine geçilemedi. Reyhan lı ilçesine bağlı Davutpaşa mahallesinde Bayrak Tepe’ye çıkan gazeteciler Suriye’nin Cinderes kasabasının görüldüğü Bayrak Tepe’de 12 metre uzunluğunda 35 metrekarelik Türk Bayrağı önünde hatıra fotoğrafı çekildi. Bayrak Tepe’den Afrin’in bulunduğu bölge ve Suriye toprakları net bir şekilde görülüyor. TRT ve A.A. muhabirleri ile Müdürümüz Erol Kütahya ile röportaj yapılarak ulusal basında haber olduk.

Suriye’li sığınmacılar artık ülkelerine dönmeye başlamışlardı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerince düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında sınırlarımızda görev yapan asker ve polislerimize moral ve destek vermek amacıyla düzenlenen geziye katılan gazeteciler Hatay da Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay şubesi ve Hatay Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Dernek yöneticisi  Ahmet Yetişen tarafından karşılandı. Egeli gazetecilere Antakya Gazi evini gezdiren Başkan Ahmet Yetişen derneğin ve Hatay Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve hizmet binası hakkında gazetecilerin çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Türkiye Muharip Gaziler Derneği tarihi bir Antakya evinde faaliyetlerini sürdürüyor.

TARİHİ BİNAYI RESTORE ETTİRDİK

Cemiyet olarak 2010 yılından itibaren bu büyük aileye güzel bir tarihi ev yakışır diye arayışlara girdiklerini belirten Yetişen Tarihi bir bina bulduklarını Anıtlar Yüksek Kurulundan izin aldıktan sonra imece usulü restorasyonunu aslına uygun yapıldığını anlattı. Hatay Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde Basın Müzesi hakkında ve buradaki malzemeler hakkında bilgi verdi. Egeli Gazetecilerin sorularını cevapladı bölge hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kırıkhan, Reyhanlı ve Hassa ilçelerinin sınır alt tarafındaki bölgelerle sınırın öteki tarafındaki yaşamın çok farklı olduğunu belirten Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen “ülkemizde Hatay dendiği zaman sanki Hatay’ın her tarafında savaş ortamı varmış gibi görüntü veriliyor. Kesinlikle böyle bir şey yok. Hatay’da yaşam ile Türkiye’nin herhangi bir illerindeki yaşam aynı belki daha da güvenli sayılır. Güvenlik daha üst seviyede olduğu için daha rahatız. Sınırın diğer tarafı tabii ki de savaş alanı orada bir şey yok diyemeyiz” diye konuştu.

Hatay’a bomba düştü dendiğinde Hatay’ın Merkezine değil sınırdaki bazı arazilere düştüğünü vurgulayan Yetişen şunları söyledi. Savaşla ilgili sıkıntı yok ama bize yansıttığı ekonomik sıkıntılarımız var. Birde insanların gerginliği oluyor. Sınır ötesinde bir savaş var şehitlerin gelmesi  yaralıların getirilmesi  cenaze araçları insanlarda tabii ki stres yaratıyor.

KİLİS  ÖNCÜPINAR  SINIR KAPISI ZİYARETİ

İkinci gün ziyaret kapsamında Egeli Gazeteciler Heyeti Kilis Öncüpınar sınır kapısına  giderken yolculuk sırasında Kocabeyli  jandarma Karakol Komutanlığı yakınında nöbet tutan askerlerle sohbet etti onlara moral veren Egeli Gazeteciler ardından Öncüpınar Kilis Sınır Kapısında  incelemelerde bulundu. T.C. Kilis Valiliği  Basın İrtibat Noktasında  yetkili T.C. Başbakanlık Basın Yayın Ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın  Akreditasyon Merkez sorumlusu  CESURHAN  TAŞ Egeli Gazetecilere mülteciler hakkında bilgi verdi. Sınır ötesinde iki tane çadır kent olduğunu yaklaşık 30 bin mültecinin yaşadığını devletimiz tarafından her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti . Kilis Öncüpınar sınır kapısında Suriyeli birçok insanın ülkelerine dönmeye başladıklarını gördük.

T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen geziye katılan Muğla Aydın Denizli den katılan gazeteciler heyeti Kilis Öncüpınar sınır kapısı ziyareti sonrası Kilis şehir merkezine geçti . Kilis Belediye Başkanı HASAN KARA tarafından misafir konağında ağırlandı. Belediye Başkanı Hasan Kara  Ege ‘en gelen gazetecilerin sorularını cevapladı ve Kilis İli hakkında bilgi verdi.1995 yılında il olduğunu ve 2023 yılında 115 bin nüfusa göre planlandığını belirtti. Kilis Belediye Başkanı HASAN KARA henüz alt ve üst yapısını tamamlayamadan Suriyeden kaçan bir milyon  mültecilerle şehrin her sokağının parkların cami avlularının insanlarla dolduğunu ve gelenlerin kısa bir süre de olsa ağırlandığını Kilislilerin gelen Suriyeli mültecilere sahip çıktığını anlattı tabi ki de devletimiz ve hükümetimizin  çok yardım ettiğini anlattı. Şu an 97 bin Kilisli nüfusuna sahip olduklarını 138 bin Suriyeli ile yaşadıklarını belirtti. 31 bin Suriyeli kamplarda 108 bin Suriyelinin şehirde yaşadığını ifade etti. Bu yaşam tablosuna göre Kilis’te yaşam son derece güvenli ve huzurlu olduğunu gece yarısı tek başına bir bayanın sokakta gidip gelebildiğini anlattı.

-ALTI AYDA KİLİSE 97 FÜZE ATILDI

Kilis de belediye çalışmaları hakkında bilgi veren Hasan Kara günlük su kullanımın 10 bin metreküpte 30 bin metreküpe çıktığını toplanan çöpün 40 tondan 120 tona çıktığını anlattı. Tüm bu ve benzeri zorluklar içerisinde uğraşırken Suriye sınırımız DEAŞ tarafından işgal edildi 6 ayda 97 adet füze saldırısına maruz kaldık. 25 tane şehidimiz var. DEAŞ lideri bize haber gönderdi Cuma namazını Kilis’de kılacağım diye. Türk Silahlı Kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı’nı başlatması ve Afrin’i  DEAŞ terör örgütünden temizlemesi  ile rahat nefes aldık.

Kilis nüfusunun şu anda yüzde 60’ı Suriyeli yüzde 40 Kilisli’dir. Huzur ve güven içinde yaşıyorlar. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara Kilis halkının Türkmen olduğunu Torosların devamı olan bölgede verimli toprakları ve ikliminin Ege’den farklı olmadığından bahsetti tarihsel geçmiş ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdi. Kilis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mahmut Selçuk eşliğinde Resul Osman Dağına çıktık. Buradan  Afrin bölgesi ve  Burseya  dağının çok net görüldüğü mesire  alanında gezimizi noktaladık.

windows 10 enterprise satın al

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.