Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
BİST 9.732,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 26°C

Diyetisyen Şükran Yıldırım, “Diyetisyenin işi de sadece zayıflatmak değildir”

Diyetisyen Şükran Yıldırım,  “Diyetisyenin işi de sadece zayıflatmak değildir”
REKLAM ALANI
Haziran 7, 2017 7:54 am | Son Güncellenme: Ocak 1, 2020 12:04 pm
2.743
A+
A-

Diyetisyen Şükran Yıldırım,

“Diyetisyenin işi de sadece zayıflatmak değildir”

 

Diyetisyen Şükran Yıldırım, Diyetisyenler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Diyetisyenlerin, kamuoyunda ‘zayıflatan, kilo verdiren kişi’ olarak yanlış algılandığını belirtti.

Diyetisyenin, bir yükseköğretim kurumunun Beslenme ve Diyetetik bölümünde, 4 yıllık eğitim-öğretim programını tamamlayarak lisans derecesi almış kişi olduğunu söyleyen Diyetisyen Şükran Yıldırım, “Diyetisyen, hastaları iyileştirmek ve sağlık standartlarını yükseltmek amacıyla, hem sosyal hem psikolojik durumlarını değerlendirerek, hastalık durumuna özel Diyet sunar. Bu yüzden, ancak eğitimini tamamlayan kişiler diyetisyen ünvanı alabilir” dedi.

 

-Okuduğu diyet kitabıyla, diyet merkezi açanlar var

 

Kilo vermek için bir çok şeyi deneyen kişilerin suiistimal edildiğini kaydeden Diyetisyen Şükran Yıldırım, “Günümüzde pek çok kişi, aldığı birkaç beslenme kursu veya okuduğu birkaç diyet kitabı sonrasında beslenme danışmanlığı yaptığını iddia ederek, kendi kendine diyetisyen ünvanı verebilmektedir. Bunların arasında edindiği kısıtlı bilgiyle diyet kitabı yazanlar, hatta bir diyet merkezi açıp, medyayı da kullanarak isimlerini duyuranlar mevcuttur. Bu durumda ortaya çıkan sonuç, ticari amaçlarla zayıflamak isteyen insanları kullanmaktan başka bir şey değildir. Kilo vermek için pek çok şeyi denemiş ve çözüm bulamamış kişi, kilo vermek için kendisine sunulan her türlü seçeneği deneyecek psikolojide olabildiğinden, bu duyguları sözde en iyi diyetisyenler tarafından suistimal edilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

-Zayıflatan, kilo verdiren kişi algısı

 

Diyetisyenlerle ilgili bilinen en büyük yanlışın ise şüphesiz “zayıflatan, kilo verdiren kişi” şeklindeki algı olduğunun altını çizen Şükran Yıldırım, “Aynı durum diyet kelimesinin “zayıflamak için yeme-içmeyi kesme, aç kalma” anlamlarına getirilmesi için de geçerlidir. Ülkemizde oluşan bu iki algı da maalesef yanlıştır. Diyet, bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, fiziksel durumuna (boy-kilo), beslenme alışkanlıklarına ve eğer varsa hastalığına göre yemesi gereken yiyecekleri içeren yeterli ve dengeli beslenme planıdır. Örneğin; 2000 kalorilik diyet, Rejim2 Diyet, Na-K-P kısıtlı diyet, VMA diyeti, antibakteriyel diyet vb. Görüldüğü gibi diyet kelimesinin tanımında herhangi bir şekilde “zayıflama” ibaresini kullanmıyoruz. Burada vurgulamak istediğim sadece “Zayıflama Diyeti” dediğimiz diyetlerin zayıflatmaya yönelik diyetler olduğudur. Her diyetin bireyi zayıflatmaya yönelik olmadığı gibi, diyetisyenin işi de sadece zayıflatmak değildir. Bu ayrımı iyi yapmak gerekir” diye konuştu.

 

-Diyeti, Diyetisyen yazar

 

Tüm gerçek diyetisyenlerin gününü kutlayan Yıldırım, “Unutulmamalıdır ki, sağlık bir ekip işidir. Ve diyetisyen de bu ekibin bir parçasıdır. Her sağlık personeli kendi mesleğinde uzmandır. Ve bu yüzden diyoruz ki #diyetidiyetisyenyazar.”

 

-Diyetisyenin görevleri nedir?

 

Diyetisyen Şükran Yıldırım, Diyetisyenlerin bazı görevlerini ise şu şekilde sıraladı:

-Toplum Sağlığı merkezlerinde koruyucu ve eğitici diyetisyen olarak toplumda beslenme bilincinin oluşmasına yardımcı olur.

-Toplu beslenmenin yapıldığı kurumlarda (yemekhanelerde) yeterli ve dengeli menü planlar; et, süt, sebze, meyve vb. ürünlerin satın alınmasını kontrol eder, kurumun bütçe planlamasını yapar.

-Hastanelerde klinik diyetisyeni ya da nütrisyon diyetisyeni olarak hastaların diyetlerini ayarlar, hastane mutfağını ve garsonları kontrol eder, varsa mama mutfağının kontrolünü de yapar.

-Alanında uzman bir diyetisyen sporculara özel sporcu diyetisyenliği yapabilir.

-Eğitim kuruluşlarında beslenme eğitimcisi ya da öğretmen olarak çalışabilir.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.