Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Dev otomotiv firmasına 1 liralık dava

Dev otomotiv firmasına 1 liralık dava
REKLAM ALANI
Ocak 26, 2017 10:53 am | Son Güncellenme: Ocak 28, 2017 11:51 am
2.055
A+
A-

Dev otomotiv firmasına 1 liralık dava

Sıfır kilometre aldığı 600 bin liralık otomobilinin fren sisteminde meydana gelen ses arızasını gidermeyen ve yapılan hatalı işlemlerden sonra arızanın arttığını iddia ettiği firmanın İstanbul merkezinden ve Dalaman temsilciliğindenşikayetçi oldu.

Otomobili aldığı firmanın kusuru ile aracında sonradan meydana gelen hasar olduğunu ve bunun ücret karşılığında yapılacağını iddia edenAv. Mehmet Uğur, oyalandığı ve mağdur edildiği gerekçesiyle ilgili firma hakkında Ticaret Mahkemesi sıfatıyla Muğla Asliye Hukuk Mahkemesinde, “3 bin lira maddi, 1 lira manevi” tazminat davası açtı.

 

Otomobilin sahibi Av. Mehmet Uğur, söz konusu aracın herhangi bir teknik arızası olmamasına rağmen, 29.496 km’de iken trafik ışıklarına yaklaşırken ve durmak üzere iken frene basınca gelen sesten dolayı 23.09.2016 tarihinde 30.000 kilometre bakımı içinilgilişirkete gönderdiğini, ancak 3 ayda 5 kez gitmesine rağmen hiçbirinden olumlu sonuç alamadığını söyledi.

MAHKEME BAŞVURU

-Ön tekerden ses geldi, arka balataları değiştirdiler

Mehmet Uğur yaşanan süreci şöyle anlattı: “otomobili aldıktan bir süre sonra ön taraftan ses gelmeye başladı. Firmayı aradım, ön balataların değişmesi gerektiğini söylediler. Fren gibi hayati bir fonksiyondan dolayı aracın ön balataları değiştirilmesini kabul ettim. Araç bakımının yapılıp teslim alındıktan yaklaşık bir gün sonra, seyir halinde iken frene basınca aracın ön kısmından tekrar ses gelmesi nedeniyle arayarak durumu bildirdim. “araca biraz daha binin geçmezse getirin” cevabını aldım. 1000 km sonra bu durumun geçeceğini, geçmezse onarılacağını” söylediler. 35.622 km’de iken tekrar, sesin giderilmesi için gönderdiğimde, firma tarafından arandım sesin arkadan geldiğini, bu nedenle aracın arka balatalarının değiştirilmesi gerektiği söylendi. Araçtaki sesin önden geldiği defalarca kez tekrarlamama rağmen araçtaki sesin arkadan geldiği konusunda ısrarcı olunup aracın arka balataları değiştirildi.Aracın arka balatalarının değişmesinin akabinde teslim alındıktan sonra araçtaki sorun devam edince, 08.12.2016 tarihinde aracı yine servise gönderdim, onarıldığı iddia edilerek araç yine teslim edildi. 09.12.2016 tarihinde yetkili ve görevliye mail atarak araçta fren basılınca ses gelmeye devam ettiğini, ön balataların değiştikten sonra sesin başladığını daha önceden de söylediğimi, aynı iddialarımı tekrarladım. Sesin devam etmesi üzerine 19.12.2016 tarihinde aracı tekrar götürüp, aracın ön ve arka fren temizlemesi yapılıp geri gönderildi.Araçtaki sorunun giderilmemesinin üzerine ve araç 36.734 km’de iken 20.12.2016 tarihinde tekrar götürdüm ve yaklaşık 3 gün sonra ön disklerin ve balataların birlikte değişmesi gerektiğini söylediler”

 

-Garanti kapsamı dışında

“3 ayda 5 kez servise gittim. Sonuç, bu kadar gelişmeden sonra 30.12.2016 tarihinde tarafıma “tüm otomotiv firmalarında olduğu gibi garanti kapsamı dışında olan ve müşteri talebi doğrultusunda yapılan tüm işlemlerde, ücret ödemesinin müşteri tarafından yapılmakta olduğunu belirtmek isteriz” şeklinde bilgi verildi.Ardından da telefonla beni arayarak araçtaki sorunun kullanıcı hatası olduğunu, ücretli olarak disk ve balata değişimi yapacaklarını ifade ettiler. İstenilen onarım ücreti tarafımca verilmeyince araç onarılmadan (aracı tutanak ile teslim etmekten kaçınılıp) herhangi bir tutanak imzalanmadan araç 30.12.2016 tarihinde gayri resmi olarak teslim edildi”

 

-Bilirkişi raporları beni haklı çıkardı

“Araçta herhangi bir fren sorunum ve şikayetim ve hatta uyarı dahi yok iken, 23.09.2016 tarihinde aracın ön balatalarının değiştirilmesinden sonra tüm bu sorunlar başlamıştır. Gerek olmadığı halde araçtaki arızanın balatalardan olduğu sebebiyle hem ön hem de arka balatalar değiştirilmiştir. Ön balata, ön diskin de bozulmasına neden olmuştur. Tüm bunlara rağmen araçtaki arıza giderilmediği gibi aracın ücretli olarak onarılması söylenmiştir.Araçta frene basılınca bulunan ses sorununun ön balataların değiştirilmesinden sonra oluştuğunun kanaatindeyim. Ayrıca araçta oluşan arızanın sebebiyle ilgili Makine Mühendisi Bilirkişi raporu mevcut.Bu raporlar da beni haklı çıkardı.Bu konuda ilgili firma hakkında davacı oldum. Gerekli araştırmanın yapılarak görevliler hakkında yaptırımlar uygulanmasını ve zararımın giderilmesini talep ettim. Bu süreç içerisinde mağdur edildim. Ticaret Mahkemesi sıfatıyla Muğla Asliye Hukuk Mahkemesinde, 3 bin lira maddi 1 lira manevi tazminat davası açtım. Dünya markası bir firmanın da bölgelerdeki temsilciliklerini daha iyi seçmesini ve denetlemesini istiyorum”

-Bilirkişi raporu

5 maddelik Makine bilirkişi raporunda ise, takdiri mahkemeye ait olmak üzere; “Tespit konusu aracın sesten şikayet edilen sol ön fren sistemi sökülmüş, incelenmiş, fren diski balataların istenmeyen şekilde deformasyona uğradığı, ses oluşturabilecekleri ve ivedilikle değiştirilmeleri gerektiği, balataların aşınması ve değiştirilmesinin olağan bir durum, fakat fren diskinde meydana gelen aşırı deformasyonun beklenen bir durum olmadığı, araç sahibi tarafından belgelenmek üzere çekilen ses kaydının araca ait olduğu, fren sisteminde tespit edilen aracın bu şekilde bir sese neden olabileceği, yapılan keşifte fren sistemindeki sesin birçok frenleme ve duruş esnasında tespit edildiği ve sesin aracın ön bölgesinden geldiği tespit edilmiştir. Aracın güvenle durdurulabilmesi için fren sisteminin uygun bir şekilde görevini yapması gerektiği, güvenli duruş sağlanamadığı takdirde maddi hasarlı veya telafisi mümkün olmayan ölümlü kazalara sebebiyet verebileceği, kısacası güvenli sürüşü etkileyebileceği kanaatine varılmıştır” görüşlerine yer verildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.