Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Dalyan kanallarını koruma çalışmaları

Dalyan kanallarını koruma çalışmaları
REKLAM ALANI
Aralık 23, 2013 9:09 am | Son Güncellenme: Aralık 23, 2013 9:11 am
1.844
A+
A-

OKN00682 - Dalyan kanallarını koruma çalışmalarıDalyan kanallarını koruma çalışmaları

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Özhan: “Türkiye’de sağlam bir kıyı yönetimi sistemi yok”

Avrupa Birliği PEGASO Projesi kapsamında yürütülen“Dalyan’ın Geleceği” konulu ortak senaryo geliştirme ve değerlendirme toplantısı Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’da yapıldı. Akdeniz Kıyı Vakfı tarafından 4 yıldır yürütülen projenin büyük kısmının tamamlandığı bildirildi.

ÖMER KUNDAKÇI 

Aknediz Kıyı Vakfı Başkanı Prof.Dr. Erdal Özhan, Akdeniz Kıyı Vakfının bilimsel bir vakıf olduğunu, uğraş alanlarının da daha çok coğrafik olarak geniş alanlar olduğunu söyledi. Çalışmaların sadece Türkiye’de değil 21 Akdeniz ve 6 Karadeniz ülkesinde yapıldığını belirten Özhan, “Yaptığımız etkinlikler bölgesel yarar sağlayacak etkinlikler. Bizim asıl amacımız, bilimsel grupların bilimsel topluluğun, Akdeniz ve Karadeniz ülkelerindeki kıyı yönetimi seviyelerinin yükseltilmesine katkı sağlamak” dedi.

-Günde 500 tekne sefer yapıyor

Özhan, sadece Muğla’da değil bütün Türkiye’de sağlam bir kıyı yönetimi sistemin olmadığını savundu.

Dalyan kanalında günde 500 teknenin sefer yaptığını tespit ettiklerini anlatan Özhan şöyle konuştu: “Burada ortalama bin saat hareketlilik oluyor. Bu hareketlilik sırasında egzostan giden yağ, kömür parçacıkları kanalda kirlenmeye yol açıyor. Giderken 2-3 tekne arka arkaya gidiyor. İnanılmaz bir türbülans oluyor. Bu dalgalar da kanal kenarlarını yiyor. O sulak alanın altı bir daha gelmeyecek bir biçimde boşalıyor. Çünkü o toprak düşüyor ve kaybolup gidiyor. Aşınmaya yol açıyor. Aynı zamanda kaplumbağalar teknelerin pervanelerine kafalarını çarpıyor ve ölüyorlar. Yavru balıklar geliyor, onlar o türbülansa dayanamıyor ve telef olup gidiyorlar. Doğal yaşama da etkisi oluyor. Teknelerin egzozundan çıkan duman da hava kirliliği yapıyor. Bunlara benzer bir sürü etkisi var.”

Özhan, Dalyan ve çevresine teknelerin verdiği zararların ölçüsünün belirlenmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kanaldaki tekne sayısının fazla olduğunu ifade eden Özhan, “Kanaldaki tekne sayıda bir azaltma yapmıyorsanız en azından küçük önlemlerle etkiyi azaltmaya çalışabilirsiniz. Örneğin, iki tekne seyir halindeyken birbirine en fazla 10 metre yaklaşabilir. Bu çok ciddi bir iyileşme sağlar. Çünkü üst üste koyan etkiden kurtulursunuz. Her tekne kendi bağımsız etkisini yapar. Kaplumbağalara ve yavru balıklara bir kaçma şansı verirsiniz. Aşınmayı da belli oranda azaltırsınız. Yapılacak olan çalışmalar ve denetimlerle kıyı yönetimi olgusunun Türkiye’ye iyice yerleşmesi, işlemesini istiyorum. Onun getirdiği iyi şeylerden Türkiye’nin yarar sağlamasını amaçlıyorum” dedi.

-Türkiye’yi Akdeniz Kıyı Vakfı temsil  ediyor

PEGASO projesi hakkında bilgi veren Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan “PEGASO projesi Avrupa Birliğinin desteklediği  25 önemli kurumun işbirliği ile yürütülen 4 yıllık büyük bir proje ve 2014 Ocak ayında yapılacak olan çalıştayla tamamlanacak. Projenin amacı başta AB’ye üye olmayan Akdeniz ve Karadeniz ülkelerindeki kıyı yönetimi becerisinin gelişimine destek olmak. Proje kapsamında 10 ayrı çalışma bölgesi var. Bu bölgelerden birisi de Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi. Bu özel çalışma kapsamında yörenin kıyı yönetimi açısından önem taşıtyan konularını ele alıyoruz, mevcut durumu değerlendiriyoruz. Çözüm için öneriler getiriyoruz. PEGASO projesi kapsamında BM’nin örgütleri var, UNESCO Hükümetler arası Deniz Bilimleri Komisyonu, Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü UNEP, WWF Akdeniz Merkezi, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi ve bunun yanı sıra Avrupa’nın önemli üniversitelerinin katkısı var. Türkiye’den de yalnızca Akdeniz Kıyı Vakfı bu projede yer alıyor”

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.