Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

DALYAN ‘DA TURİZM SEZONU AÇILIYOR

DALYAN ‘DA  TURİZM  SEZONU  AÇILIYOR
REKLAM ALANI
Nisan 20, 2014 10:11 am
1.728
A+
A-

DALYAN ‘DA  TURİZM  SEZONU  AÇILIYOR 

Nisan ayı gelince Dalyan ‘da turizm hazırlıkları başlar. Eski tad yok . Esnaf gelecek sezondan pek umutlu değil. Yıl yılı aratıyor diyorlar.

Dalyan küçük bir yer , kapasitesi fazla değil , ama hiçbir hesaba ve plana dayanmadan aşırı sayıda lokanta , kafe , bar , otel ve pansiyon açılmış. Yani küçücük bir pastanın dilimleri iyice küçülmüş. Yine fazla sayıda inşaat göze çarpıyor. Durmadan ev , dükkan yapılıyor. Daha önceki yıllarda inşaatlar daha fazlaydı. Talep yok diyorlar , ama yine de inşaatlar dikkat çekiyor. 

20 YIL ÖNCEKİ TURİST AKINI ARTIK YOK

1994 yılında geldiğimde aşırı bir kalabalık ve heyecan vardı. Alış veriş iyiydi. Esnaf halinden memnundu . Birden bire bana göre plansız bir büyüme oldu. İnşaatlar hızlandı , dükkan sayısının yanında , yabancılara satmak için küçük dubleks evler yapıldı. O yıllarda Avrupalı ‘nın ekonomik durumu iyiydi. Ev alanlar ya Dalyan ‘a yerleşti kendileri oturdu veya evlerini   yabancılara kiraladı. İyi para kazandılar. Maliye ‘ye vergi de ödemediler. 2000 ‘li yıllara kadar , hatta Avrupa ‘da ekonomik kriz başlayıncaya kadar bu hep böyle sürüp gitti. Son 5-6 yıldır her şey değişti.

2000 yılında emekli olunca site içinde bende bir ev aldım. Sitede genelde ev sahipleri yabancı idi. Birkaç yıl iyi komşuluk ilişkilerimiz oldu. Daha sonra evlerine gelmemeye başladılar. Hatta bir kaçının adresi bile kayboldu. Sitede hayat bozuldu. Sosyal hizmetler durdu. Nerdeyse yabancıların tamamı evlerini satışa çıkardı. Kendileri yoktu, emlakçıların elinde kaldı. Sonuçta bana da evimi satmak düştü. 

TEKNECİLERİN  SAYISINDA  AZALMA  OLMADI dalyan kanali - DALYAN ‘DA TURİZM SEZONU AÇILIYOR

Kapasitenin çok üzerinde tekne vardı. Turist taşımak için işi bilen bilmeyen bir tekne alıp, kaptanlığa soyundu. Amaç , bol para kazanmaktı. Belediyeler önüne gelene ruhsat veriyor , kimseyi gücendirmiyordu. Nede olsa tekneciler Dalya’nın yerlisi , ruhsat vermezsem bir dahaki belediye seçiminde oy alamam endişesi temelde yatıyordu.

Kesin sayıyı bilmiyorum , kimine göre 700-800 , kimi 500-600 tekne kanalda çalışıyor diyor. Kıyıdan bakınca teknelerin bolluğundan suyu göremiyorsunuz. Oysa 1992 yılında Muğla Valiliği’nin başkanlığında toplanan 8 kişilik bir uzman heyeti ;, Dalyan kanallarında ve Köyceğiz Gölü’nde çalışabilecek tekne sayısını ve de bu teknelerin vasıflarını bir yönetmelikle belirlemişti . Bu uzman heyet 1992 yılından beri her yıl Dalyan ‘da toplanarak , yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol eder.

Dalyan taşıyıcılar Kooperatifi taşımacılıkta sorumlu olup, sanıyorum kooperatife kayıtlı olan tekne sayısı 200 kadardır ve zaten yönetmeliğe göre bu kadar teknenin çalışmasına izin verilmesi gerekirken   tekne sayısı bunun 3-4 katına çıkmış durumda. Muğla Valiliği sadece tekne sayısına ve teknelerin özelliklerine bakarsa zaten durum anlaşılacaktır.

Bir de Kanalın suyuna bakılsın. “20-30 yıl önce suyun dibi gözükürken , bu gün üstten bakınca 20 cm. derinleri geremezsiniz.” . Bu gerçeği Dalyan’da oturan , yaşları 50 ‘nin üstünde olan herkes söylüyor. Ama bu duruma gelmesindeki sebepleri konuşmuyorlar.

Kontrol yok , tekneler yolcu taşımaya elverişlimi , değilmi , kaç liraya yolcular denize veya Köyceğiz Gölü’ne seyahat ediyor. Kooperatifin yolcu başına aldığı ücret  belli , ama diğerlerinde bu da belli değil. Tabiatıyla bu turizmi baltalıyor . Yerli ve yabancı turistler de güvensizlik yaratıyor. Dalya’nın imajını bozuyor.. 

ÇEVRE  BAKANLIĞI DALYANI KORUYAMADI.. 

Özel Çevre Koruma ve Kontrol Kurumu sanıyorum 1989 yılında kuruldu. Sahil kesimlerinin korunması için bu kurum ihdas edilmişti. Dalyan ve Köyceğiz kompleksinin korunmasını da bu kurum üstlenmişti. Artık şimdi kaldırıldı. Bunun görevini “Türkiye Tabiatını Koruma Kurumu “  üstlendi.

Özel çevrenin en göze çarpan faydası yapılaşmada oldu. İki katlı dublekslerin dışında yüksek binalara izin vermedi. Çokta iyi bir karardı. Aksi halde Dalyan , Ortaca veya Dalaman ‘dan farklı olmayacaktı. Ortaca ‘nın 15-20 yıl öncesini hatırlıyalım. Ana yollar üzerinde 5-6 katlı binalar göremezdiniz. Çok iyi hatırlıyorum , en görkemli bina Yüksek Okulun yerleştiği , eski belediye başkanı Sayın Salih Özdemir ‘in binası idi. Şimdi bu bina kaybolmuş durumdadır. Burada Yüksek Okul’u açmıştık.

Dalaman ‘da planlı büyümedi. İnşaat çoğaldı, 3-4 katlara izin verildi . Yeşillik azaldı. Nerdeyse Marmaris gibi beton blokların kuşattığı bir yerleşim yerine dönüştü.

Özel Çevre Koruma Kurumu ‘nun en büyük faydası Dalyan ‘da bana göre böyle bir yapılaşmaya izin vermemesi oldu.. Ama Dalyan Kanalını ve Köyceğiz Gölü’nde oluşan kirliliği önleyemedi. Eğer Almanların parasal desteği gelmeseydi , bu gün Dalyan çok daha kötü olacak  ve Turizm çökecekti. 

DALYAN  ARTIK ORTACA ‘NIN MAHALLESİ  OLDU 

Ortaca Belediyesinin yükü arttı. Geçen dönem belediye meclis üyesi iken sık sık Dalyan ‘ın sorunlarını mecliste dile getirir ve gazetelere yazardım. Dalyan bir turizm kentidir , burayı bir Dikmekavak gibi düşünemeyiz. Çok sorunları olan bir yerdir. Ortaca Belediyesinin buranın   proğramını ve geleceğini iyi planlaması gerektiği düşüncesindeyim. Neler yapılmalı ?. İşin uzmanlarına danışılmalı . Dünya ‘da Dalyan gibi güzellikleri olan yerler azdır. Her konu disiplin altına alınmalı ve kontrol elden bırakılmamalı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.