Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Carettalara uydu takibi

Carettalara uydu takibi
REKLAM ALANI
Ağustos 15, 2013 9:26 pm | Son Güncellenme: Şubat 12, 2023 8:38 pm
1.373
A+
A-

OKN0033 - Carettalara uydu takibiOKN0036 - Carettalara uydu takibiCarettalara uydu takibi

HABER/FOTO Ömer Kundakçı 

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi (DEKAMER)’de 2 caretta carettaya uydu izleme cihazı takıldı. Ayrıca tedavileri tamamlanan 3 caretta ve 7 yavru caretta caretta İztuzu sahilinde denize bırakıldı.
Siz farkında mısınız? Ey Siyaset yapanlar?

Sizi bilmem ama millet farkında gibi..

Geçen dönem kişi bir partiden belediye meclis üyeliğini  ilçe başkanının referansı ile olmuş.

O ilçe başkanının görevi tabi şu an bitmiş.

Ama referans olduğu illa bu olsun dediği kişi şu an meclis üyeliği yaptığı partinin karşısında olan partiye geçmiş ve meclis üyeliği bekliyor.

Bunu seçmen vatandaş görmüyor mu?

Hatta bir vatandaş bunu anlatırken, yok kardeşim kişiler değişse de dün bu konuda yazan ve yazılanlar aynı idi ,bugün ise bunun  için düzen  ile düzülen aynı diyor.

Peki burada kim suçlu oy veren vatandaş mı? yoksa yönetici konumunda olanlar mı?
Uydu izleme cihazları caretta carettaların üzerine özel malzemelerle merkezde görevli ekipler tarafından yapıştırıldı. Uydu izleme cihazları pil ömrüne göre 1 yıl süreyle aktif olarak çalışabiliyor.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Uydu izleme cihazı takılan caretta carettaya İngiltere’den tatile gelen 7 yaşındaki Melisa’nın ismini, diğer caretta carettaya da Sudenaz ismini verdi. Caretta carettaların Dalyan İztuzu plajında doğal ortamına bırakılması törenine Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Kamil Uslu, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz,  Dalyan Belediye başkanı Arif Sarı Merkez sorumlusu Prof. Dr. Yakup Kaska ve davetliler katıldı. Caretta carettaların denize ulaşmasını vatandaşlarda ilgiyle izledi.

Prof. Dr. Yakup Kaska merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kaska DEKAMER’in kurulduğu 2008 yılından bu yana yaklaşık 90 yaralı kaplumbağa geldiğini ve tedavileri tamamlanan doğal ortamlarına bırakıldığını söyledi.

Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi sorumlusu Pamukkale Üniversitesinden (PAÜ) Prof. Dr. Yakup Kaska “Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yapmış olduğu çalışmalarla hem Türkiye çapında hem de uluslararası alanlarda isim yapmaya başladı. Bu günde gördüğünüz üzere bu kumsalda yuva yapan iki deniz kaplumbağaysına uydu cihazı takarak Akdeniz’e gönderdik. Gün gün bunların Akdenziz’de nerelere göç edeceğini bilgi olarak biz maillerimize alabileceğiz. Web sayfasını giren herkes bu kaplumbağaların nereye gittiğini, nerelerde dolaştığı bilgisini alabilecek. Rehabilitasyon merkezi esas itibariyle buraya gelen yaralı deniz kaplumbağalarının bakımlarını yaptıktan sonra, iyileşenleri tekrar doğal ortamına gönderiyor. Şu ana kadar 90’ı aşan sayıda yaralı kaplumbağa geldi. Yıllık ortalama 20 yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenlerini zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Merkezimizin burada olmasından dolayı buraya gelen yaralı kaplumbağaların büyük çoğunluğu Muğla’dan geliyor. Ardından Antalya, Mersin, Aydın ve İzmir’den yaralı kaplumbağalar geliyor” dedi.

Kaplumbağa görünümlü bakım merkezi

DEKAMER sorumlusu Prof. Dr. Yakup Kaska yeni yapılacak olan bakım merkeziile ilgili bilgi verdi. Kaska “dışarıdan kaplumbağa görünümü olacak. Ağzından girildiği zaman içeride laboratuvarlarımız, araştırma ofislerimiz, bakım havuzlarımız modern bir şekilde yerleştirilecek. 2014’ün ilk aylarında başlayacağız, inşallah ortalarında hizmete açılacak” diye konuştu.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise “Böyle bir ortamda bulunmak beni çok mutlu etti. Hayat ortaklarımız paydaşlarımız, Allah’ın emanetleri canlıları doğal ortamlarıyla ve özgürlükleriyle buluşturduk. Bu harikulade bir duygu. Anacak şunu ifade etmek istiyorum. Bu ortamda bulunup muhteşem buluşmadan etkilenmeyecek insan yoktur. Bizler de Türk milleti olarak doğaya ve kendine saygılı, çevresini seven insanlar olarak büyük haz alırız, almışızdır. Ancak devlet olmak çok farklı bir şey. Pek çok farklı kriterin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırlarında bir Türk vatandaşı, bir Türk profesörün önderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin pek çok kolunun ortaklığıyla bu sahilde, bu hassasiyete el verip gönül verip, bir kurumsallaşmaya giden, bu sahillerde deniz kaplumbağalarının rehabilitasyonunu, yaralarını tedavisi için böyle bir kurumsal yapı oluşturan Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil eden vali olarak özel gurur duyuyorum. Ayrıca her geçen gün hem tedavi ettiğimiz, rehabilite ettiğimiz kaplumbağa sayısı artacak, denizle buluşturduğumuz kaplumbağa sayısı artacak. Bu güne kadar çok da uygun olmayan koşullarda bizler adına çalışan fedakar akademisyen arkadaşlarımızın, çok daha uygun ortamlarda çalışabilmesi için de, merkezi hükümetimiz, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın özel ilgisi ve desteğiyle inşallah, merkezimiz çok daha modern, imkanları geniş bir yapıya tesise kavuşacak. İnşallah Akdeniz kıyılarında Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Muğla ili sınırlarından çok güzel bir gelenek, her şeyden önce doğaya, canlıya duymamız gereken mutlak hassasiyetin işareti olarak yayılacak.

Valilik olarak da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, günlük, güncel sorunların çözümünde hep hocamızın ve çalışma arkadaşlarımızın yanında olacağımızı ifade ediyorum.  Verici yerleştirerek denize saldığımız kaplumbağalarımızdan birine İngiltere’den gelen küçük bir kızın ismini verdim. Bu küçük güzel kızımızın da anısının yaşaması için “Melisa” ismini koyduk. İkincisine de “Sudenaz”. İnşallah dolaştıkları Akdeniz kıyılarına bizlerin selamını götürsünler, Akdeniz kıyılarından bizlere iyilikler getirsinler” ifadelerini kullandı.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.