Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Arı yetiştiricileri bilgilendirildi

Arı yetiştiricileri bilgilendirildi
REKLAM ALANI
Ocak 17, 2015 2:10 pm
1.416
A+
A-

Arı yetiştiricileri bilgilendirildi

 

 Ortaca’da arı yetiştiricileri, arı verimliliği, popülasyon düzenleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve damızlık ana arı kullanma konularında bilgilendirildi

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile Ortaca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde, Ortaca Kent Konseyi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, arıcılık uzamanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ve arıcılar katıldı.

Arıcılık uzmanı Doğaroğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’deki çam balının büyük kısmının Muğla’da üretildiğini, bunun için Muğla arısının çok kıymetli olduğunu söyledi.

İşçi arı verimliliğinin kovandaki popülasyona bağlı olduğunu belirten Doğaroğlu, “Kovandaki kalabalık arttıkça bal ve kuluçka da artar. Arı zararlılara ve hastalıklara karşı daha dirençli olur. Bu sebepten arıcıların yapması gereken arıyı hasta olduktan sonra kurtarmak değil, hasta olmamasını sağlamaktır” dedi.

Kışı geçiren arıların bal üretimine hazırlanabilmeleri için beslenmeleri gerektiğini ifade eden Doğaroğlu, beslemenin Şubat’ın başında ilk yavruların çıkış zamanında yapılamasının uygun olduğunu vurguladı.

Muğla arısının en verimli arı ırkı olduğunu ileri süren Doğaroğlu, şunları kaydetti:

“Bu bölgede Muğla arsında başka ırk düşünülemez. Bunun için arı ırklarını korumalısınız. Ana arı, arıcılıkta en öneli faktördür. Bu sebeple ana arılar yaş itibarıyla hiçbir zaman iki kıştan fazla kovanda tutulmamalıdır. Ana arı ikinci kışı kovanda geçirdiği zaman, verimlilik düşer.”

Konuşmanın ardından Doğaroğlu, toplantıya katılan arıcıların sorularını cevapladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.