Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
REKLAM ALANI
Ekim 12, 2017 8:02 am
2.106
A+
A-

Hastane inşaatı yüzde 95’te takıldı

 

Ortaca Devlet Hastanesinin devam eden inşaatı, 2 yıldır yüzde 100 olamadı.

OMR 0215 Kopya -

 

Ortaca Gölbaşı mahallesi Antentepe mevkisinde TOKİ’ye yaptırılan Eylül 2015’de bitirilerek hizmete açılması beklenen 100 yataklı Ortaca Devlet Hastanesi, teslim tarihi üzerinden tam 2 yıl geçmesine rağmen tamamlanamadı. Yapılan birçok açıklamada hastane inşaatının yüzde 95’lik bölümünün tamamlandığı bildirilmişti.

Yeni hastanenin, 22 Ekim 2013 tarihinde 21 milyon 648 bin liraya ihalesi, yer tesliminden sonra 17 Ocak 2014 tarihinde inşaatına başlandı.

OMR 0230 Kopya -

 

-Eski hastane ile aynı kader mi

Mevcut Ortaca Devlet Hastanesinin yeri1966 yılında Ortacalı Başoğlu ailesince 6500 metrekaresi hastane için olmak üzere, şehir içinde 40.000 metrekare arazi bağışlanmış. Bu arazi üzerine 1979 yılında Sağlık Merkezi inşaatı başlamış, yapılan inşaat sınırlı maddi imkanlar nedeniyle 1985 yılında kısmen tamamlanmış ve 20 yataklı Sağlık Merkezi olarak hizmete açılmış. Yeni hastane binasının tamamlanamaması eski hastane ile aynı kaderimi paylaşacaklar sorusunu akıllara getirdi.

1 4 Kopya -

 

-1 yangın, 1 intihar girişimi, defalarca haciz, en az 6 defa süre uzatımı

100 yataklı Ortaca Devlet Hastanesi’nin ne zaman tamamlanacağı konusunda henüz bir bilgi olmamasına karşın, inşaat döneminde adli olaylarla gündeme geldi. Hastane inşaatı sırasında, İzolasyon malzemesi olarak kullanılan kompozit adlı malzemenin tutuşmasıyla küçük çaplı yangın çıktı.

Devlet Hastanesi binasının asma tavan ve kartonpiyer kaplama işini yapan taşeron firmanın sahibi Özgür Yıldız, alacaklarını alamadığı iddiasıyla yüklenici firma yetkilileri ile tartıştı. Verilen sözlere rağmen alacaklarını tahsil edemediğini iddia eden Özgür Yıldız, Hastane binasının çatısına çıkarak tepki gösterdi.

Bazı inşaat malzemesi, mobilya ve takılan klimaların ücretlerini alamayan firma sahipleri tarafından icra takibi yapılarak haciz işlemleri yapıldı.

2015 yılında tamamlanması planlanan hastane inşaatını geciktiren yüklenici firma tarafından en az 6 defa süre uzatımı yapıldı.

 

-Bakanın sözünü dinlemediler

CHP Muğla eski milletvekili Dr. Ali Arslan -

CHP Muğla eski milletvekili Dr. Ali Arslan

Dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hastanenin, 19 Mayıs 2015’e yetiştirilmesini istedi, 6 defa süre uzadı.

21 Ekim 2013 tarihinde TOKİ tarafından 21 milyon 648 bin liraya ihalesi yapılan yeni Ortaca Devlet Hastanesi’nin 17 Ocak 2014 yılında yer teslimi yapılarak 600 günde teslim edilmek üzere yüklenici firma tarafından inşaatına başlandı. Eylül 2015’de bitirilerek hizmete açılması beklenen Hastane inşaatının tamamlanamaması üzerine yüklenici firmanın 6 defa süre uzatımı aldığı öğrenildi.

Kasım 2014’de inşaatı devam eden Ortaca Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunan dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yetkililer tarafından hastanenin haziran ayında bitirileceğinin belirtilmesi üzerine 19 Mayıs 2015’e yetiştirilmesini istemişti.

 

-Bölge için çok önemli

CHP Muğla Eski Milletvekili Dr. Ali Arslan, Ortaca ve diğer ilçelerdeki sağlık sorununu her fırsatta dile getirdiklerini, milletvekili olduğu dönemlerde de sürekli meclis gündemine taşıdıklarını söyledi.

Dr. Ali Arslan, “bölgemiz konumu gereği sağlık hizmetlerinin en iyi verilmesi gereken yer ancak şu anki durum bölgemize yakışmıyor. Köyceğiz ve Dalaman Devlet Hastaneleri de yeterli değil. Vatandaşlarımız ve bölgemize gelen turistler kendilerini sağlık açısından güvende olduklarını hissetmeliler” dedi.

İktidarın bu bölgenin önemini kavrayamadığını dile getiren Dr. Ali Arslan, “kaliteli sağlık hizmeti almak her vatandaşımızın hakkı. Diğer illerde şehir hastaneleri yapılırken Ortaca Devlet Hastanesinin inşaatında ne gibi sorunlar yaşanıyor bilemiyorum. Çözülemeyecek sorunlar olduğunu düşünmüyorum. Bir an önce tamamlanarak hizmete açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

-600 günde bitecekti…

1 yıl önce Ortaca Devlet Hastanesi İnşaatında incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yapan ve bölge için 100 yataklı hastanenin çok önemli bir yatırım olduğunu belirten, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “bölge milletvekilleri olarak bu hastanenin tamamlanması konusunda takipteyiz. Buraya sık sık gelerek incelemelerde bulunuyoruz. 600 günde bitecekti. Dileğimiz bir an önce tamamlanmasıdır. Türkiye’nin kaynaklarının büyük bir kısmı İstanbul’a aktarıldığı için bu bölgelerdeki hastaneler, sağlık hizmetleri maalesef yeterince hızlandırılamıyor. Muğla’daki eğitim ve araştırma hastanesi de aynı şekilde, bakanlar geliyorlar müteahhitlerden söz alıyorlar. Hatta 2-3 ay önce bitirilecekmiş gibi propagandalar da yapıyorlar ama gördüğümüz kadarıyla her seferinde gecikiyor, ihaleler iptal ediliyor. Muğla turizm bölgesi olmasına rağmen hastane konusunda yatırımlar bir türlü bitirilemiyor. Bu durum bölge halkını ve bizleri de üzüyor. Şuan içinde hiçbir tıbbi cihaz yok. Umarım ihale edilmiştir ve kısa sürede biter. Beklentimiz buranın kısa sürede hizmete açılması. Özellikle acil sağlık hizmetleri konusunda bölgemiz çok sıkıntı çekiyor. İnsanlar acil servislerde perişan. Hastalar Muğla’ya gidiyor. Muğla’da da zaten mevcut durum pek iç açıcı değil. Antalya’ya, Denizli’ye, İzmir’e göndermek durumunda kalıyorlar. Ağır hasta olanlar için Muğla’da çözüm hala bulunamadı” demişti.

Nurettin Demir, yeni hastanenin sağlık hizmetini vermeye başladıktan sonra mevcut hastanenin bir bölümünü çocuk ve doğum hastanesine dönüştürülmesini, ağız ve diş sağlığı merkezinin daha da iyileştirilmesini talep ederek, “çünkü böyle bir hastane Fethiye’de de yok. Bu konudaki bizim teklifimiz ve bölge halkının talebi de budur. Mevcut devlet hastanenin doğum ve çocuk hastanesine dönüştürülmesi, Kaş’tan, Muğla’ya kadar önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

-20 yataklı sağlık merkezi, 28 yılda 52 yataklı hastane oldu

Ortaca Devlet Hastanesi, geleceğe yatırım olarak değil günün koşullarına göre kendi kendine ayak uydurdu. 1979 yılında sağlık merkezi olarak başlayan inşaat, zor şartlarda 6 yıl sonra kısmen 20 yataklı olarak hizmete açıldı. Sağlık merkezinden hastaneye dönüştürülen Ortaca Devlet Hastanesi, 1990 yılında 25 yatak, 2002 yılında 50 yatak, 2017’de 52 yataklı hastane olarak hizmet veriyor. Hastanenin birçok yerinde deprem bölgesinden getirilen prefabrik deprem konutları içinde hizmet veriliyor. Ortaca Devlet Hastanesi’ne ilk başladığı günden bu yana bin 500 metrekare alana daha ekleme yapıldı.

 

-28 yaşındaki Ortaca Devlet Hastanesi’nin tarihçesi

Ortaca Devlet Hastanesi’nin web sayfasından hastanenin tarihçesi. “Hastanemize 1966 yılında Ortacalı Başoğlu ailesince 6500m²’si hastane için olmak üzere, şehir içinde 40.000 m² büyüklüğünde bir arazi bağışı yapılmıştır. Bağışlanan bu arazi üzerine 1979 yılında Sağlık Merkezi inşaatı başlamıştır. Yapılan inşaat sınırlı maddi imkanlar nedeniyle 1985 yılında kısmen tamamlanmış ve 20 yataklı Sağlık Merkezi olarak hizmete açılmıştır. Bu merkez 1990 yılında 25 yataklı devlet hastanesi olmuştur. Hastane binası Ortaca’nın hızlı gelişimi yetersiz kaldığından 2002 yılında tadilat ve yenileme çalışmaları ile yatak sayısı 50’ye yükseltilmiştir. Artan ihtiyacı karşılamak için 2003 yılında poliklinikler binası mevcut hastane imkanları ve halkımızın katkısıyla hizmete açılmıştır. 2004 yılında gelen hekim sayısının artışı ve yeni poliklinikler açma zorunluluğu nedeniyle ilave ikinci bir poliklinikler binası yapılmış ve hizmete açılmıştır. Ana binaya ek olarak; Başhekimlik ve idari birimler, evde bakım hizmetleri, eczane ve teknik atölye deprem bölgesinden getirilen prefabrik deprem konutları içinde yer almaktadır. Poliklinikler birbirine ekli iki adet tek katlı ilave binada yer almaktadır. 2009 yılında Hastane ana bina girişine hasta kayıt, vezne ve hasta hakları birimi inşaatı yapılmıştır. 2010 Yılında Poliklinik ek binası üstüne tadilatla yapılan ek kısma laboratuar taşınmıştır. 2012 Yılında Hastane bahçesinde döner sermaye (faturalama), diyetisyen odası, eğitim, enfeksiyon hemşiresi ve sosyal çalışmacı olmak üzere 3 (üç) oda yaptırılmıştır. Hastanemiz şuanda 6.384,48 m² arsa, 2008 m²  kapalı alanda 52 yatak olarak hizmet vermektedir”

 

-Yeni Ortaca Devlet Hastanesi

Sağlık Bakanlığı tarafından Ortaca Gölbaşı mahallesi antentepe mevkisinde TOKİ’ye yaptırılan 100 yataklı Ortaca Devlet Hastanesi 25 bin 101 metrekare alan üzerine 3 bin 620 metrekare olarak inşa ediliyor. 22 Ekim 2013 tarihinde 21 milyon 648 bin liraya ihalesi yapılan hastanenin inşaatı yer tesliminden sonra 17 Ocak 2014 tarihinde inşaatına başlandı.

Gürcan Kundakçı-Melahat Kanbur

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.