Dolar 32,5036
Euro 34,9620
Altın 2.430,61
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C
REKLAM ALANI
Temmuz 19, 2017 11:21 am
1.526
A+
A-

65 yaş üstü yolculuk hak mı, lütuf mu?

Ortaca Engelliler ve İnsan Hakları Araştırma Derneği, Muğla Büyükşehir Belediyesi Denetimli Özel Halk Minibüslerinde yaşanan sıkıntıları yargıya taşıdı.

Ortaca Engelliler ve İnsan Hakları Araştırma Derneği Başkanı Zeynal İncesu, 65 yaş üstü vatandaşları ücretsiz taşıyan minibüslerin bir çoğunda yolcuya karşı olumsuz bir tavır sergilendiğini, engelliler ile ilgili de kullanılması gereken rampaların kullanılmak istenmediğini iddia ederek Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Dernek olarak bu tür şikayetleri sık sık aldıklarını ifade eden Ortaca Engelliler ve İnsan Hakları Araştırma Derneği Başkanı Zeynal İncesu “Ortaca’dan Sarıgerme’ye engelli oğlumu götürdüm, araca bindirirken engelliler için kullanılması gereken rampayı açmadılar, çevreden yardım eden kişilerle oğlumu minibüse bindirdik. üstelik dönüştede plakasını Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Ortaca Cumhuriyet Savcılığı’na bildirerek suç duyurusunda bulunduğum kişi de “bıktık bu 65 yaş üstü yolculardan” diyerek hakaret etti. Bazı minibüs şoförlerinin de yaşlı gördükleri kişileri görmezden gelerek durmadıkları yönünde şikayetler var. Bu bize verilen bir hak ve kullanıyoruz. Bu tür davranışlarda bulunan kişiler hakkında dernek olarak suç duyurusunda bulunarak gerekli cezayı almaları için elimizden geleni yapacağız” dedi.

20170716 090444 --65 yaş üstü yolculuk hak mı, lütuf mu?

Konunun araştırılması için verdiğim plakaya ait minibüsteki kamera kayıtlarının incelenmesine yönelik Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdiğini söyleyen Zeynal İncesu, “65 yaş üstü yolculuk hak mı, lütuf mu? biz bunu öğrenmek istiyoruz. İlgili Bakanlıktan 65 yaş üstü, engelli, şehit yakını, gazi gibi ücretsiz taşımadan faydalanabilecek olan kişilere her minibüs için 750 lira ücret ödendiğini öğrendik. Yani ücretsiz yolculuk yapmıyormuşuz. Minibüs şoförleri ‘bu araçları bize Muğla Büyükşehir Belediyesi almadı. Kendi paramızla aldığımız araçlarla bedava yolcu mu taşıyacağız’ diyorlar. Biz daha önce de minibüslere biniyorduk ve ücretini ödüyorduk. Bu minibüsler şu anda kamu hizmeti yapıyor ve bizlerde kamu araçlarına biniyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi denetimine giren ve taahütte bulunan minibüslerin hizmet vermesinden sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi ilçelerde kullandıkları otobüsleri seferlerden kaldırdı. Bizler yolculuk yaparken bu tür konuşmalara muhatap olmak istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesi tüm şoförlerle toplantı yaparak ya da bir genelge yayınlarak bunu duyursun” diye konuştu.

Engelli veya 65 yaş üstü herhangi birinin mağduriyet olması durumunda haklarını savunacaklarına da işaret eden Ortaca Engelliler ve İnsan Hakları Araştırma Derneği Başkanı Zeynal İncesu, “böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız hiç çekçinmeden 0 554 268 5041 nolu telefondan bana ulaşabilirler. Çekinmelerine gerek yok, her araçta kamera sistemi var ve kayıt altında. İncelenir ve cezai işlem uygulanması için sonuna kadar gayret ederiz” ifadelerini kullandı.

Gürcan Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.