Dolar 32,3408
Euro 35,1094
Altın 2.240,60
BİST 8.908,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 15°C
Az Bulutlu
Muğla
15°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 13°C
Cum 13°C
Cts 16°C
REKLAM ALANI
Mayıs 26, 2018 11:10 am
1.638
A+
A-

-0 maliyetli ek gelir

DSC 0455 -

 

Dalaman’da İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bursa Kozabirlik işbirliği ile Dalaman’da ipekböcekçiliği çalışmaları başlatıldı.

Şerefler Kırcagedre mahallesinde evlerinin ikinci katını ipekböceklerine tahsis eden Karateke ailesi ücretsiz olarak verilen ipekböceklerine gözleri gibi bakıyor.

Projeyle, çiftçilere 40 gün gibi kısa bir sürede, yatırım maliyeti olmadan ek gelir elde edebilmeleri amaçlanıyor.

DSC 0482 -

Evlerinin önündeki dut ağacının yapraklarıyla ipekböceklerini besleyen aile elde edeceği gelirle çocuklarının okul masraflarını ve ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyor.

İlk kez İpekböcekçiliği yapan Karateke ailesine teknik destek ilgililer tarafından sağlanıyor.

Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz ve müdürlükte görevli Turan Bulut aileyi ziyaret ederek yapmaları gereken çalışmalar konusunda bilgilendirmeler yapıyorlar.

DSC 0491 -

 

-0 maliyetli ek gelir

Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz yaptığı açıklamada Şerefler Kırcagedre mahallesinde Bursa Kozabirlik işbirliği ile Dalaman’da ipekböcekçiliği çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Projeyle, çiftçilere 40 gün gibi kısa bir sürede, yatırım maliyeti olmadan ek gelir elde edebilmelerini amaçladıklarını ifade eden Ergün Akdeniz, Kozabirlik’ten ücretsiz temin edilen ipekböceklerinin üretici Adem Karateke ve eşi Çiğdem Karateke’ye, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kozabirlik ekibiyle birlikte üretim yerinde teslim edildiğini kaydetti.

DSC 0440 -

-En büyük istek kadınlardan

İpekböceği yetiştiriciliğinde genelde kadınların aktif rol almasıyla beraber, tüm ailenin işgücünün kullanıldığına değinen Akdeniz, “Yeterli sıcaklık ve nemin sağlandığı odalardaki ipekböcekleri dut yapraklarıyla besleniyor.  Üreticilerimiz, üretim sezonunda sürekli kontrol edilip, gerekli destekler sağlanıyor. Yaklaşık 35-40 gün süren üretim sonunda ipekböceklerinin ördüğü yaş kozalar toplanarak, Kozabirlik tarafından alınıp, ücretleri ödeniyor. Bu üretimden yaklaşık 38 kilogram yaş koza elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl yaş kozanın fiyatı 60 TL/Kg. bekliyoruz.  İpekböceği yetiştirmek için en büyük ihtiyaç dut ağacı. Bu sene mahallemizdeki mevcut dut ağaçlarını kullanarak başladığımız üretime önümüzdeki senelerde projeye katılan çiftçilerimizin de artacağını düşünerek, üreticilerimize dutluklar oluşturmaları konusunda yardımcı olacağız. Kozabirlik’ten ücretsiz dut fidanları temin edeceğiz” dedi.

-Alım garantili ürün

DSC 0462 -

Projenin yaygınlaştırılacağını belirten Akdeniz “Ülkemizde ham ipek açığı çok fazla ve bu ithalat ile karşılanmaktadır. Devletimiz ipekböceği üreticisine destek olmaktadır, ülkemizde yaş koza alımı Kozabirlik tarafından yapılmakta olup uygun kalitedeki yaş koza kesin alım garantilidir. Kesin alım iş için önemli bir yere sahip olan ipekböceği yetiştiriciliği ile bir yandan ülkemizin ham ipek üretimine katkı sağlarken, bir yandan da çiftçilerimize ek bir gelir sağlayarak, köylerdeki refah seviyelerini artırmayı amaçlıyoruz. İlçemizin tüm köylerinde bu çalışmalarımızı geçen yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da sürdürmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmamızda destek olduğunuz için, bunun yaygınlaştırılması ve eğitim yayım çalışmalarımıza katkı sunduğunuz için sizlere ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

-Çocuklarımın masraflarını karşılarım

Üretici Çiğdem Karateke de, evlerinin kullanmadıkları üst katını ipekböceklerine ayırdıklarını söyledi.

Dalaman, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapabileceği alternatif ürün yetiştiriciliği için başvurduklarını ve yetkililerin kendilerine İpekböcekçiliği tavsiyesinde bulunduklarını ifade eden Karateke, “Üç çocuk annesiyim, iki çocuğum okuyor. Üniversiteye hazırlanıyor Allah nasip ederse üniversiteye gidecekler. Onların okul masraflarına destek için çalışıyorum” dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü’nden her türlü eğitim desteği aldıklarını belirten Karateke, “arkadaşlarıma tavsiyem hiçbir masrafı olmayan kısa sürede paraya dönüşen bu projeye yönelsinler. Bu yıl ilk kez başladım ve şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. Önümüzdeki yıllarda devam edeceğim ve daha da artıracağım”

Melahat Kanbur

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.